Fou una persona decidida, activa, que havia demostrat la seva versatilitat per enfocar activitats molt diverses. Molt a propòsit, doncs, per dirigir el PEN en aquesta etapa de consolidació i d’expansió. La seva activitat literària més productiva fou la narrativa: El gust de la pols (1962, 1986), La pluja als vidres (1963), Un lloc entre els morts (1967 i altres edicions), Feliçment jo sóc una dona (1969 i altres edicions). Però a partir de 1959 tingué un paper destacat en el teatre: n’escriví, en representà i en dirigí. Destaquem-hi Vent de garbí i una mica de por (estrenada el 1965), Preguntes i respostes sobre la vida i la mort de Francesc Layret, advocat dels obrers de Catalunya (estrenada el 1970), L’ombra de l’escorpí (estrenada el 1971). Completen la seva biografia, l’escriptura de narrativa breu i d’assaig, la traducció i la dedicació política i cultural en sentit ampli.

Durant la presidència de Maria Aurèlia Capmany (Barcelona, 1918 – 1991). el PEN començà a viure una etapa de relativa normalitat, que es va aprofitar per consolidar la seva organització interna i la relació amb altres literatures. Destaquen les tasques relatives a les traduccions del català a altres llengües i viceversa, especialment amb els centres eslovè i neerlandès. Aquest fet portà com a conseqüència la celebració d’altres activitats, com visites mútues, exposicions, conferències.

Les tasques del PEN a vegades consisteixen en actuacions de caire polític, per exemple la informació i la denúncia de censura, detencions, acusacions i atacs sigui a la llibertat d’expressió o directament a escriptors i a altres intel·lectuals, o bé contra fets discriminatoris de la nostra llengua i cultura.

En coexistència amb això dit anteriorment, el PEN Català organitza actes culturals i homenatges o hi participa, sigui a la Ciutat de Palma, a Perpinyà o Sitges.

Destaca en gran manera el contacte de membres del PEN Català amb altres centres de tot el món, com és ara Bled (Eslovènia), Rio de Janeiro, Sofia, Londres, Copenhaguen, París, etc. A més, la presidenta proposa Salvador Espriu per al premi Nobel.

Pel que fa a les condicions materials, el PEN aconsegueix tenir una seu al cinquè pis de l’Ateneu Barcelonès.