Des de 1922, defensem la llibertat d'expressió i els drets lingüístics, salvaguardem el patrimoni literari català i promovem el diàleg intercultural.
El PEN Català acull durant un període de dos anys un escriptor o escriptora amenaçat com a conseqüència dels seus escrits.
Promovem la traducció literària per tal de superar la barrera de la diferència idiomàtica que impedeix la comprensió entre els pobles. Treballem tant per difondre la literatura catalana en altres llengües com per prestar suport a la traducció de les obres de la literatura universal al català.
Treballem per l’afirmació i la defensa dels drets lingüístics. El PEN Català va impulsar la redacció de la Declaració Universal dels Drets Lingüístics, signada per 41 centres PEN, 66 ONG i 41 experts en drets lingüístics de tot el món.
El PEN Català fa un seguiment de les violacions dels drets humans comeses contra escriptors, editors, traductors i periodistes de tot el món i organitza campanyes en favor seu.
Vols estar informat de les nostres publicacions i activitats a través de la newsletter?
Pots ser soci o sòcia de ple dret si ets escriptor de qualsevol branca, periodista, editor o traductor i comparteixes els valors fundacionals del PEN.
Si no ets escriptor i vols sumar-te a la defensa de les llengües i la llibertat d’expressió pots formar part del Cercle d’Amics del PEN.
Ajuda’ns a seguir defensant la llengua i la llibertat d’expressió.
Sí! El nostre web s'adapta a dispositius mòbils, però encara està en desenvolupament. Per veure-la ara correctament, consulta-la des d'una mida de pantalla major de 1100px ; )
Maria Aurèlia Capmany i Farnés
1979 - 1983
Dolors Oller i Rovira
2001 - 2010
Laura Huerga Ayza
2022 fins l'actualitat
Durant l’assemblea del mes de juny de 2001 és elegida presidenta del PEN Català Dolors Oller, catedràtica de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada. Ha publicat obres de poètica i de reflexió literario-lingüística com La poesia de Rafael Masó: per una anàlisi de la poètica noucentista, La construcció del sentit, Virtuts textuals i Deu poetes d’ara. Les seves últimes publicacions són Accions i intencions. Estratègies de lectura (Ed. Empúries, 2011) i Aprendre de la lletra. La construcció del sentit seguit de noves lectures (Ed. 62, 2012) És directora del «Màster en Edició» de l’Institut d’Educació Contínua de la Universitat Pompeu Fabra i és Membre de l’Institut Universitari de Cultura (IUC) de la mateixa universitat. Ha estat Chief Editor de la revista Catalan Writing i forma part del consell de redacció de la revista Transfer.
El seu nomenament ve acompanyat d’una renovació integral de la junta del PEN amb Carme Arenas com a nova secretaria, Isidre Grau, tresorer, i els vocals de la junta Carles Torner, Jaume Subirana, Ramon Pla i Arxé, Núria Pompeia i Montserrat Abelló. És la primera junta del segle XXI i qui ha de dur les regnes del Centre Català del PEN durant aquesta entrada al tercer mil·lenni.
La nova presidenta del PEN es proposa de continuar mantenint el prestigi de l’entitat i fer-la créixer en visibilitat i presència en els fòrums literaris i de solidaritat, tot iniciant una modernització que li permeti assumir nous reptes tant de caire nacional com internacional. En aquest sentit va tenir un relleu especial, la preparació del Diàleg “El valor de la Paraula”, encarregat al PEN Internacional per part de l’organització del Fòrum Universal de les Cultures 2004. L’organització del diàleg va comportar el repte d’organitzar una nova Trobada Internacional a Barcelona. Una vegada més Barcelona, a través del PEN Català, es convertia en la capital mundial de la defensa dels drets humans en l’escriptura.
És també durant el seu mandat que el Centre Català del PEN passa a anomenar-se PEN Català, tal com han començat a fer els centres PEN més actius i moderns del món; el PEN celebra el seu 80è aniversari, és guardonat amb la Creu de Sant Jordi, es renova la pàgina web i es cedeix part del Fons documental del Centre Català del PEN a la Biblioteca de Catalunya, la qual cosa fa possible que, gràcies a la seva catalogació, pugui ser a l’abast de qualsevol estudiós.
Amb la participació del PEN Català en el Fòrum Universal de les Cultures s’obre una nova etapa marcada per un doble vessant: l’obertura del PEN Català cap a l’exterior amb l’objectiu de ser present i partícip en els fòrums de debat internacional; també, la implicació i participació del PEN Català en els grans esdeveniments culturals, com l’Any del Llibre i la Lectura (2005), el II Saló del Llibre, amb un estand i una agenda d’activitats que va comptar entre d’altres, amb la presència del Premi Nobel de literatura Wole Soyinka o la presencia del PEN Català a la Fira Fira Internacional del Llibre de Frankfurt l’any 2007, al prestigiós Festival kosmopolis (Barcelona) i al World Voices de Nova York.