El passat 21 de maig es va publicar el Case List 2021 del PEN Internacional, un informe anual que proporciona una visió global dels atacs, l’assetjament i la persecució que sofreixen els escriptors i aquells que utilitzen la paraula escrita per expressar-se.

Espanya presenta diversos casos de repressió, entre ells: els dels rapers Josep Miquel Arenas (Valtonyc) com a “condemnat” i Pablo Hasel com a “pendent de judici”; i Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, que hi apareixen registrats sota la condició de “llibertat condicional”. L’informe també recull altres casos vinculats d’una manera o altra a la tasca de la nostra entitat. Entre ell s’hi troben Dina Meza, assetjada, Kunchok Tsephel Gopey Tsang, empresonat, i Selahattin Demirtas, detingut.

Segons Salil Tripathi, president del Comitè d’Escriptors Empresonats de PEN Internacional:
“La pandèmia ha permès als governs imposar estrictes controls i restriccions a les llibertats civils (…) És fonamental desafiar les teories de la conspiració, però no ho és empresonar comentaristes o escriptors que qüestionin les autoritats. Ser transparent sobre la política governamental és crucial”.

En total, es van denunciar 220 atacs a escriptors el 2020. Tot i que no es van informar d’assassinats d’escriptors, les matances de periodistes van continuar sense parar, registrant almenys 32 morts el 2020. Mèxic i Afganistan van ser els països més mortals per als periodistes.