Els programes integrants de la xarxa de protecció temporal  de defensors i defensores dels drets humans a l’Estat PROTEJER, es van trobar a Xixón (Astúries) els dies 19 i 20 de setembre a l’Ateneu La Calzada.

El Programa de l’Escriptor Acollit del PEN Català, és un dels programes que sota el paraigües de la Direcció de Drets Humans Justícia Global i Cooperació Internacional de l’ Ajuntament de Barcelona representa la ciutat, junt amb Taula per Mèxic.

L’agenda dels dos dies de trobada va ser força intensa. Va combinar activitats internes de reforçament i formació de la xarxa i activitats públiques de denúncia.

 

En clau més interna es van abordar  les nombroses dificultats amb què es troben els programes en termes legals, burocràtics i de finançament.  Un dels objectius de la xarxa és tenir més força a l’hora d’alçar la veu, però també coordinar esforços i guanyar pes en termes d’incidència política.

Aquesta, la segona trobada de la xarxa, ha volgut posar el focus en la importància de l’atenció psicosocial i, per aquest motiu, una de les sessions de treball intern  es va dedicar a formar el personal tècnic dels programes en aquest camp. També hi va haver una trobada de coordinació entre els diferents referents d’atenció psicosocial que treballen amb defensores i defensors, que van coordinar estratègies i posar en comú metodologies sobre l’abordatge del trauma.

Pel que fa a la dimensió pública de la trobada,  dijous 19 es va organitzar una taula rodona sobre Drets Humans i memòria en els processos de Pau que va anar precedida d’unes breus intervencions institucionals per part de Wara Revollo en nom de la xarxa; Isabel Menchón, representant de l’Oficina de Drets Humans del Ministeri d’Exteriors i Beatriz Coto, directora de l’Agència Asturiana de Cooperació. La taula va comptar amb la participació d’Olga Naizir, del colectivo sociojurídico Orlando Fals Borda, una organització que treballa en la cerca de persones desaparegudes en el marc del conflicte a Colòmbia i també amb la historiadora asturiana Amaya Caunedo, experta en la cerca de persones desaparegudes durant la guerra civil i la dictadura franquista.

L’acte va acabar amb una activitat cultural del col·lectiu de refugi Luciano Romero i una  actuació musical del grup folklòric asturià 6Riales.

La tercera trobada presencial de la xarxa serà el 2025 a Galícia on des d’aquest any l’organització Galícia Abriga acull temporalment defensores de Drets Humans. Fins llavors la xarxa continuarà treballant i coordinant-se a distància.