Dijous, 3 de juny a les 19h. Ateneu Barcelonès.

Amnistia Internacional de Catalunya i Horitzó Europa, amb la col.laboració del PEN Català, han organitzat una taula rodona per exposar i debatre alguns temes importants sobre la vulneració dels drets humans a la Mediterrània.

Han intervingut:

Salem Zenia, poeta i novel.lista amazic acollit a Barcelona pel PEN Català
Ali Lmrabet, periodista marroquí
Simcha Levental, exsoldat israelià, de l’organització Breaking the Silence (Trencant el Silenci).
Toni Cruanyes, Cap d’Internacional de TV3

Després d’unes paraules d’agraïment al PEN Català per part d’Albert Royo, es va expressar la necessitat i la voluntat per part d’Amnistia Internacional de defensar els casos individuals on s’han vulnerat els drets humans. Es va insistir en la necessitat d’unió entre els països del Nord i els del Sud de la Mediterrània i en el fet que els drets humans han de ser l’eix fonamental a la Mediterrània.

Toni Cruanyes va moderar la taula rodona.

El poeta i novel.lista amazic Salem Zenia, acollit pel PEN Català a Barcelona des de l’any 2007 dins el mar “Escriptor Refugiat”, va exposar la problemàtica dels drets humans a Algèria, la situació agreujada des de finals de la dècada dels 80, la masacre de l’anomenada “Primavera Negra” amb els assassinats de molts joves estudiants, l’estat d’emergència a partir de 1990 i la tortura sistemàtica, amb 8.000 desapareguts dels qual no se’n sap res. Va afegir que, des de l’any 92, no hi ha hagut cap judici. També es va referir a la violació de la llibertat d’expressió i de les més elementals regles del periodisme, a la subordinació i instrumentalització de la premsa i dels mitjans que han estat obligats a tancar. Només hi ha una sola televisió i una emissora de ràdio.
Va finalitzat la seva exposició referint-se al fet que el moviment sindical, molt reprimit, és l’única esperança.

A continuació, el periodista marroquí Alí Lmrabet va explicar la vulneració dels drets humans i de la llibertat d’expressió al Marroc. Va remarcar el fet que, tot i que al Marroc hi ha més “llibertat” que a d’altres països àrabs, hi ha temes tabú: la monarquia, la integritat territorial (el Sàhara Occidental) i la religió. Va descriure el poder de la monarquia. El sobirà és un descendent del profeta Mahoma i, per tant, a més de la legitimitat històrica , encarna la legitimitat religiosa. A més de regnar, el rei és l’home més ric del país i el president d’allò que podríem anomenar “la comissió episcopal”-utilitzant la comparació emprada per Ali Lmrabet-. La llei impedeix criticar les accions del monarca i qualsevol crítica pot ser condemnada amb molta duresa. Els periodistes i mitjans de comunicació són vigilats i perseguits.

Alí Lmrabet va ser condemnat pel règim marroquí i està inhabilitat per exercir com a periodista fins el 2015, tant a la premsa escrita, com als mitjans audiovisuals: ràdio i TV.

La darrera exposició va anar a càrrec de Simcha Levental, ex-soldat de l’exèrcit israelià. Va servir-hi durant la Segona Intifada. Ara és membre de l’organització Breaking the Silence, associació que compta amb el suport de fundacions com: The Moriah Foundation, The New Israel Fund, Oxfam GB, UE, la Agència Espanyola per a la Cooperació i Desenvolupament Internacionals, etc.
Què hi ha darrere el silenci? Partint del desconeixement de la vida quotidiana a la Palestina ocupada per part de la gent d’Israel, l’associació Breaking the Silence va buscar testimonis per explicar les conseqüències d’ocupar un territori durant 40 anys. Han recollit els testimonis de més de 700 soldats israelians entrevistats, han fet totes les verificacions necessàries, han enfocat les víctimes i ensenyat a la societat israeliana que, en els territoris ocupats, hi ha nens, dones i homes que volen viure i, en canvi, allà es vulneren sistemàticament aspectes morals, humans i socials dels palestins. Durant la intervenció de Simcha Levental es van projectar fotografies que il.lustren , per exemple, la brutalitat de l’exèrcit israelià en els escorcolls a les cases palestines.

Simcha Levental va explicar que l’associació Breaking the Silence fa aquesta lluita moral per arribar al cor d’Israel. Cap soldat entrevistat ha dit que volia matar o fer coses inhumanes però en el decurs d’una ocupació ben aviat és impossible discernir entre el bé i mal. Es perd la consciència i les persones es tornen invisibles. Va afegir que no hi ha cap manera de fer una ocupació humana. Volen exposar tot això a les seves famílies, als governants i a tota la societat. Volen col.locar un mirall a través del qual la societat israeliana vegi les accions de l’ocupació a Palestina i la violació dels drets humans.

Els assistents a l’acte es podien emportar dues publicacions de Breaking de Silence: Soldiers’ Testimonies from Operation Cast Lead, gaza 2009 i Women Soldiers’ Testimonies.