Durant el 90è Congrés celebrat a Oxford del 24 al 27 de setembre de 2024, l’Assemblea de Delegats del PEN Internacional va adoptar dues resolucions crítiques condemnant les greus violacions de la llibertat d’expressió a Palestina i Israel arran dels esdeveniments del 7 d’octubre de 2023, i adreçant la necessitat urgent de mecanismes de protecció per als escriptors en risc arreu del món. L’Assemblea fa una crida urgent a tots els sectors—governs, societat civil i institucions culturals—per garantir la seguretat d’aquells que s’atreveixen a dir la veritat al poder i que defensen els valors de justícia, equitat i drets humans per als escriptors a Palestina, Israel i arreu.

Resolució sobre mecanismes de protecció per a escriptors en risc

La resolució sobre mecanismes de protecció per a escriptors en risc destaca l’empitjorament de les condicions que afronten escriptors, periodistes i treballadors culturals a tot el món, agreujades per la repressió estatal creixent i les restriccions a la llibertat d’expressió. El PEN Internacional expressa una greu preocupació per l’absència de proteccions d’emergència accessibles i efectives per a aquells que es veuen obligats a fugir dels seus països a causa de la persecució per la seva obra.

En els darrers anys, el PEN Internacional ha presenciat un augment de les crisis humanitàries que afecten els escriptors, que es troben al capdavant de la defensa dels drets humans i la llibertat d’expressió. A diferència d’altres grups en risc, sovint manquen de l’accés a les proteccions necessàries i oportunes. Les vulnerabilitats a què s’enfronten els escriptors marginats, especialment aquells que defensen els drets de les dones o els drets LGBTQ+, agreugen encara més aquests desafiaments.

El PEN Internacional reitera la necessitat que els organismes internacionals, incloent-hi el Relator Especial de l’ONU en l’àmbit dels drets culturals, el Relator Especial de l’ONU sobre Defensors de Drets Humans i el Relator Especial de l’ONU sobre la Llibertat d’Expressió, duguin a terme estudis exhaustius sobre les barreres a les quals s’enfronten els escriptors i establir mecanismes de seguiment que avaluïn el compliment dels estats amb les seves obligacions internacionals respecte a la llibertat de moviment per a escriptors i creatius.

El PEN Internacional fa una crida a tots els estats perquè creïn un entorn favorable a la llibertat d’expressió. Això inclou reconèixer els drets dels escriptors i proporcionar-los proteccions d’emergència, com ara visats humanitaris, i assegurar-se que els mecanismes per accedir a aquestes proteccions siguin coherents i efectius.

A més, el PEN Internacional insta les organitzacions de la societat civil a aprofundir les col·laboracions destinades a salvaguardar els drets dels escriptors, periodistes i treballadors culturals a tot el món, alhora que encoratja les institucions literàries a examinar com poden donar un millor suport als escriptors perseguits.