Durant el 90è Congrés celebrat a Oxford del 24 al 27 de setembre de 2024, l’Assemblea de Delegats del PEN Internacional va adoptar dues resolucions crítiques condemnant les greus violacions de la llibertat d’expressió a Palestina i Israel arran dels esdeveniments del 7 d’octubre de 2023, i adreçant la necessitat urgent de mecanismes de protecció per als escriptors en risc arreu del món. L’Assemblea fa una crida urgent a tots els sectors—governs, societat civil i institucions culturals—per garantir la seguretat d’aquells que s’atreveixen a parlar amb la veritat al poder i que defensen els valors de justícia, equitat i drets humans per als escriptors a Palestina, Israel i arreu.

Resolució sobre la llibertat d’expressió a Palestina i Israel

La Resolució sobre la llibertat d’expressió a Palestina i Israel aborda les violacions catastròfiques de la llibertat d’expressió a Palestina i Israel des dels atacs del 7 d’octubre de 2023 i al llarg de la guerra en curs d’Israel contra Gaza, als Territoris Palestins Ocupats i a Israel. El PEN Internacional condemna l’augment alarmant dels assassinats selectius, les detencions arbitràries i les restriccions d’accés a la informació, amb les autoritats israelianes principalment responsables d’aquestes violacions.

L’impacte sobre escriptors, periodistes i treballadors culturals no té precedents, amb informes que indiquen que almenys 45 artistes i activistes culturals han mort entre octubre de 2023 i febrer de 2024. El PEN Internacional ha documentat els casos d’almenys 14 escriptors i poetes morts a Gaza entre octubre i desembre de 2023 a causa dels bombardejos israelians, cosa que marca aquest període com el més mortal per a escriptors en la història recent. A més, la violència en curs ha creat un entorn perillós on els periodistes són cada cop més un objectiu, fet que ha provocat un nombre rècord de víctimes entre els professionals dels mitjans.

Els bombardejos israelians continus i la destrucció d’infraestructures a Gaza han generat greus limitacions en l’accés a la informació, deixant moltes persones incapaces de comunicar-se o compartir les seves experiències amb el món exterior. Les plataformes de xarxes socials han reduït el contingut que defensa Palestina i els drets humans palestins, reduint dràsticament la visibilitat d’aquells que comparteixen aquests missatges. L’accés a Gaza per part de periodistes internacionals està prohibit tret que estiguin integrats amb les forces militars israelianes, i fins i tot en aquests casos, la seva capacitat per informar està fortament restringida. A Israel, el govern també ha intensificat la repressió contra les organitzacions mediàtiques, creant un clima hostil per als periodistes i dificultant enormement la realització d’informes independents i objectius.

A més, la destrucció sistemàtica del patrimoni cultural suposa una amenaça existencial per a la identitat i el futur de la cultura palestina. Els bombardejos han provocat danys significatius a institucions culturals, biblioteques i llocs històrics, minant la capacitat de les generacions futures d’accedir i connectar-se amb el seu patrimoni cultural.

En resposta a aquestes preocupacions urgents, l’Assemblea de Delegats fa una crida a totes les parts en conflicte per respectar un alto el foc immediat i permanent, posar fi als atacs indiscriminats contra civils i garantir la seguretat d’escriptors i periodistes. Hamas i altres grups armats palestins han d’alliberar tots els ostatges israelians i garantir els seus drets. El govern israelià ha d’aturar els bombardejos sobre Gaza, retirar les seves forces i alliberar tots els palestins detinguts arbitràriament, tot garantint els seus drets i l’accés als recursos necessaris.

El PEN Internacional considera que aquestes violacions constitueixen una greu infracció del dret internacional i fa una crida a una investigació exhaustiva per part del Tribunal Penal Internacional. La comunitat internacional ha de tenir un paper clau en la defensa d’investigacions independents sobre els assassinats d’escriptors i periodistes, i treballar per posar fi a l’ocupació israeliana de Palestina d’acord amb el dret internacional.

Resolució sobre mecanismes de protecció per a escriptors en risc

La resolució sobre mecanismes de protecció per a escriptors en risc destaca l’empitjorament de les condicions que afronten escriptors, periodistes i treballadors culturals a tot el món, agreujades per la repressió estatal creixent i les restriccions a la llibertat d’expressió. El PEN Internacional expressa una greu preocupació per l’absència de proteccions d’emergència accessibles i efectives per a aquells que es veuen obligats a fugir dels seus països a causa de la persecució per la seva obra.

En els darrers anys, el PEN Internacional ha presenciat un augment de les crisis humanitàries que afecten els escriptors, que es troben al capdavant de la defensa dels drets humans i la llibertat d’expressió. A diferència d’altres grups en risc, sovint manquen de l’accés a les proteccions necessàries i oportunes. Les vulnerabilitats a què s’enfronten els escriptors marginats, especialment aquells que defensen els drets de les dones o els drets LGBTQ+, agreugen encara més aquests desafiaments.

El PEN Internacional reitera la necessitat que els organismes internacionals, incloent-hi el Relator Especial de l’ONU en l’àmbit dels drets culturals, el Relator Especial de l’ONU sobre Defensors de Drets Humans i el Relator Especial de l’ONU sobre la Llibertat d’Expressió, duguin a terme estudis exhaustius sobre les barreres a les quals s’enfronten els escriptors i establir mecanismes de seguiment que avaluïn el compliment dels estats amb les seves obligacions internacionals respecte a la llibertat de moviment per a escriptors i creatius.

El PEN Internacional fa una crida a tots els estats perquè creïn un entorn favorable a la llibertat d’expressió. Això inclou reconèixer els drets dels escriptors i proporcionar-los proteccions d’emergència, com ara visats humanitaris, i assegurar-se que els mecanismes per accedir a aquestes proteccions siguin coherents i efectius.

A més, el PEN Internacional insta les organitzacions de la societat civil a aprofundir les col·laboracions destinades a salvaguardar els drets dels escriptors, periodistes i treballadors culturals a tot el món, alhora que encoratja les institucions literàries a examinar com poden donar un millor suport als escriptors perseguits.