El PEN Català, en col·laboració amb l’Institut Ramon Llull i Èter Edicions, ha organitzat una convocatòria per a 6 joves dramaturgs catalans i palestins per participar en una residència literària a Catalunya.

La residència ha volgut donar suport a la creació en un marc interactiu entre les dues ribes de la Mediterrània, tot reivindicant la cultura i la literatura catalana i palestina. La residència s’ha dut a terme a la Faber Llull d’Olot del 13 al 20 d’abril, i s’emmarca en un programa més ampli de relacions entre la literatura catalana i l’àrab organitzat amb el suport d’altres institucions culturals.

Durant la primera sessió de treball conjunt, el 14 d’abril, els 6 residents s’han presentat al grup, han explicat la seva trajectòria com a dramaturgs i han compartit el text que desenvoluparan durant la residència. En aquesta primera presa de contacte hem mirat d’entendre una mica millor els diferents contextos socials, polítics i creatius en què es troben immersos els dramaturgs i hem compartit inquietuds i processos de treball.

Cal destacar la importància històrica de la trobada. Com el dramaturg i traductor Mohamad Bitari ha assenyalat és la primera vegada que joves dramaturgs catalans i palestins comparteixen un espai, diàleg i de creació; però també és poc freqüent que coincideixin dramaturgs palestins amb realitats ben diferents i alhora representatives de la història recent a Palestina: Bashar Murkus que viu a Haifa i té la ciutadania israeliana, Ghasan Naddaf que viu a Ramallah, dins el territori ocupat de Cisjordania, i Rama Haydar, siriana d’origen palestí i que viu fa anys exiliada a Espanya.

La segona sessió conjunta ha estat un taller desenvolupat per la dramaturga Helena Tornero: “Explorant la forma, l’estructura dramàtica, un animal perillós”. On els residents s’han dedicat a explorar algunes formes i estructures dramàtiques. L’objectiu ha estat donar eines que ajudin les autores i autors a saber triar de forma instintiva l’estructura més adient per l’obra que volen escriure.

El dilluns 17, els residents han aprofitat el bon temps i han fet una jornada de feina conjunta a l’aire lliure. Els dramaturgs han llegit el text en què estan treballant aquests dies. Els dramaturgs palestins han treballat amb el dramaturg, editor i traductor Mohamad Bitari. Els dramaturgs catalans han treballat amb la dramaturga i directora del PEN, Gemma Rodríguez.

El dijous 19, els dramaturgs participants en la residència s’han trobat amb Narcís Vila, adjunt de direcció artística del Festival Temporada Alta de Girona a les instal·lacions de l’escola de teatre El Galliner. La trobada ha estat molt participativa, entre moltes coses es van debatre les tendències teatrals actuals en l’àmbit europeu i català, les diferències de creació entre els residents, i com programa i què es presenta al Temporada Alta.

Seguidament, s’ha dut a terme un taller amb el dramaturg jordà Raphaël Khoury, que ha aprofundit en la manera de crear teatre des de les experiències personals, va començar amb una presentació de tots els participants, aprofundida per les preguntes del tallerista. Després, s’ha incitat a un dels participants a desenvolupar un monòleg a partir d’un record d’infantesa. L’escriptura normalment passa davant d’un portàtil i els textos emergeixen dels nostres territoris de pensament habituals. En aquest taller, “han escrit” des del cos, més que des de la ment. Els participants han improvisat davant d’un grup i han mostrat la seva vulnerabilitat amb si mateixos i amb els altres.