Les dues escriptores acollides pel programa, expliquen a València les causes del seu exili i la complexa situació de la llibertat d’expressió als seus països.

 El passat divendres, dia 30 d’abril, va tenir lloc a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València l’acte de presentació del programa “Escriptor Refugiat” del PEN Català, amb la intervenció de Raffaella Salierno, directora del programa; Sihem Bem Sedrine (Tunísia), escriptora acollida a Barcelona i Rhodah Mashavave (Zimbabwe), escriptora acollida a Palma.

Va obrir l’acte la directora del programa, Raffaella Salierno, que va subratllar que  Barcelona i Palma són les úniques ciutats de l’estat que formen part de la Xarxa Internacionals de Ciutats Refugi (ICORN) a través de la coordinació del PEN Català. El programa Escriptor Refugiat té com a finalitat acollir durant un període de dos anys un escriptor o escriptora amenaçat, perseguit o amb risc de ser empresonat com a conseqüència dels seus escrits.

Salierno va presentar les dues escriptores que actualment estan sota la tutela d’aquest programa, la periodista tunisiana Sihem Bem Sedrine, i la periodista de Zimbabwe Rhodah Mashavave.

En la seva intervenció Bem Sedrine va relatar la situació de censura i persecució que es viu al seu país, però també va ser molt crítica amb la permissivitat dels països europeus que cedeixen a la pressió del govern de Tunísia,. En aquest sentit, va posar com a exemple el tall de senyal del satèl·lit europeu a través del qual emetia Radio Kalima, de la qual és redactora en cap.

Rhodah Mashavave, va marxar de Zimbabwe l’any 2005 i des de llavors ha estat acollida a diverses ciutats europees. Des del mes d’octubre del 2009 és l’escriptora acollida per la ciutat de Palma. La situació dels periodistes i escriptors a Zimbabwe és tan dramàtica, va dir durant la seva intervenció, que dissortadament, la única solució d’aquest col·lectiu és abandonar el país. Mashavave ha manifestat que una de les activitats que més l’interessen  les trobades amb estudiants de secundària on té l’oportunitat d’explicar la situació de Zimbabwe. També col·labora en un diari que es publica en anglès a Mallorca on escriu articles d’opinió sobre Àfrica i té com a projecte més immediat la publicació d’un llibre sobre aquesta temàtica.