Després d’un viatge llarg fins al nord de Finlàndia, el passat 4 de juny, la nostra delegada Júlia Ojeda Caba, va arribar a la localitat nòrdica d’Inari, territori propi de la comunitat Sami a Finlàndia, per assistir com a representant del PEN Català, a la trobada anual del Comitè de Traducció i Drets Lingüístics del PEN Internacional. L’esdeveniment, que va durar prop d’una setmana, va ser organitzat per part del PEN Finès, i es va dedicar molt especialment a la visibilització de les llengües i les literatures Samis.

L’objectiu d’aquesta trobada periòdica del Comitè de Traducció i Drets lingüístics, aquest cop al nord de Finlàndia, que va comptar amb la participació de representants d’arreu del món (PEN basc, PEN danès, PEN suís, PEN kurd, PEN guatemaltec, PEN eslovè, etc.), era fer una immersió en l’univers cultural, literari, lingüístic i polític del poble Sami. El centre de les jornades el van ocupar converses i activitats destinades a conèixer els reptes a què han de fer front i les oportunitats per a la llibertat d’expressió  amb què compta la comunitat indígena Sami actualment.

Gràcies a la participació de la presidenta del Parlament Sami de Finlàndia, Pirita Näkkäläjärvi, o de la poeta Inger-Mari Aikio, entre molts d’altres, va ser possible descobrir la realitat dels 10.000 parlants d’una de les tres llengües sami a Finlàndia (Nord Sami 2.000 parlants; Inari Sami 300-400 parlants; Slokt Sami 300 parlants) que són parlades al país. El punt central de les discussions i les ponències es va destinar a l’explicació dels processos de revitalització lingüística, d’escolarització i de preservació i promoció lingüística i cultural amb què la comunitat Sami a Finlàndia fa temps que està enfocada.

A banda de les activitats formatives i les taules rodones, els delegats PEN també van poder gaudir d’una introducció paisatgística, sensorial i gastronòmica a l’univers del poble Sami, a través d’activitats com la visita al Museu Sami Siida (considerat el millor museu europeu del 2024), la tarda de lectures a la biblioteca pública d’Ivalo o el cinefòrum dedicat a la pel·lícula Je’Vida amb la directora del llargmetratge, Katija Gauriloff.

Per últim, la Júlia Ojeda va tenir l’oportunitat de participar de la taula rodona “Minorites and Freedom of Expression” dinamitzada per Oula-Antti Labba (PEN finès), que va comptar amb les veus d’Hanna Awwad des de Palestina, Wezi Glory Musukwa des de Malawi i Welat Nehri com a representant del PEN Kurd. Ojeda va poder oferir una panoràmica de l’actual situació de minorització i de vulneració de drets que pateix la comunitat catalanoparlant, especialment al País Valencià i a les Illes Balears, arran de l’ofensiva dels governs proespanyolistes de PP i VOX.