Acollim amb satisfacció l’alliberament dels qui van ser injustament empresonats i obligats a l’exili per les autoritats nicaragüenques en un intent de silenciar a tot un país. La nostra comunitat mundial continuarà posant en relleu i denunciant les accions repressives contra periodistes, autors, treballadors de la cultura i mitjans de comunicació amenaçats i assetjats pel seu treball i la seva expressió crítica. Els seus intents de silenciar les crítiques no silenciaran la veritat

Burhan Sonmez, President de PEN Internacional

El 5 de setembre de 2024, les autoritats nicaragüenques van alliberar 135 presos polítics i els van deportar a Guatemala. Entre els alliberats es troben l’escriptor i acadèmic Freddy Antonio Quezada, els artistes Kevin Laguna Guevara i Óscar Parrilla Blandón, i el periodista Víctor Ticay.

L’escriptor, filòsof i acadèmic Freddy Antonio Quezada va ser detingut en el seu domicili el 29 de novembre de 2023, poques hores després d’escriure missatges en les xarxes socials crítiques amb el govern nicaragüenc. Posteriorment, va ser traslladat al Sistema Penitenciari Jorge Navarro de Tipitapa, conegut com “La Model”. Als familiars de Quezada se’ls va negar reiteradament informació sobre la seva situació legal.

El 27 de desembre de 2023, la Comissió Interamericana de Drets Humans va atorgar a Freddy Quezada mesures cautelars. El 2 de juliol de 2024, la Cort Interamericana va ampliar les mesures cautelars i, el 3 de setembre de 2024, l’Informe de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans a Nicaragua es va referir a l’empresonament de Quezada com un possible cas de desaparició forçada. Dos dies després del seu alliberament, Freddy Antonio Quezada va dir al fet que la principal prova presentada pel Govern per al seu presumpte delicte era que li havia agradat un post en les xarxes socials sobre Sheyniss Palacios, que recentment havia estat guardonada amb el premi Miss Univers 2023.

El periodista nicaragüenc Víctor Ticay va ser detingut el 6 d’abril de 2023 per cobrir una processó religiosa i condemnat a vuit anys de presó per “difusió d’informació falsa i conspiració per a desestabilitzar la integritat nacional”. Els artistes Kevin Laguna i Óscar Parrila van ser detinguts a la ciutat d’Estelí el 22 de novembre de 2023 mentre pintaven un mural de Sheynnis Palacios.

Si bé la comunitat internacional es congratula de l’alliberament dels 135 detinguts, els periodistes, escriptors i treballadors de la cultura nicaragüencs creix la preocupació per la periodista i treballadora cultural Fabiola Tercero, en parador desconegut després de l’assalt policial al seu domicili el 12 de juliol de 2024.  Fabiola Tercero dirigeix El Rincón de Fabi, un espai cultural per al lliure intercanvi de llibres.

El 9 de novembre de 2024, la Cort de Justícia de Nicaragua va declarar que els 135 presos exiliats se’ls hi trauria la seva ciutadania després de ser condemnats “per actes criminals que atempten contra la sobirania, independència i autodeterminació del poble nicaragüenc”. El Tribunal també va ordenar la confiscació de tots els seus béns.

Des de principis de 2024, la Comissió Interamericana de Drets Humans ha observat un augment exponencial de l’ús de diverses formes d’assetjament per a silenciar els periodistes independents, incloses detencions arbitràries, visites domiciliàries que solen anar seguides de citacions diàries en comissaries, exili forçós (sovint acompanyat d’intents d’impedir el seu retorn al país) i la cancel·lació de la condició jurídica dels mitjans de comunicació independents.

A causa de l’escalada de repressió i censura per part de les autoritats nicaragüenques, que s’ha intensificat des de 2018, més de 56 mitjans de comunicació han estat tancats i més de 277 periodistes s’han vist obligats a exiliar-se. Més de 5.000 ONG han estat tancades pel govern, entre elles PEN Nicaragua i l’Acadèmia Nicaragüenca de la Llengua.

El PEN Internacional ha recordat a les autoritats nicaragüenques les seves obligacions en virtut de la Convenció Internacional per a la Protecció de Totes les Persones contra les Desaparicions Forçades, segons la qual a les persones privades de la seva integritat personal se’ls han de respectar els seus drets, inclòs l’accés a un advocat, i a ser recloses en un lloc de detenció oficial.

El PEN Internacional, a més, ha reiterat la seva crida a Nicaragua perquè cessi la seva implacable repressió contra periodistes, mitjans de comunicació, actors culturals, escriptors i aquells que per usar la seva paraula i les seves idees crítiques són víctimes d’atacs i persecució; també, perquè cessi l’assetjament judicial, policial i institucional contra els qui exerceixen els seus drets a la lliure expressió i a la manifestació pacífica, inclosos aquells que són crítics amb la política del govern. El PEN Català ens adherim al PEN Internacional i altres institucions que defensen els drets humans i instem les autoritats nicaragüenques a proporcionar informació sobre el parador de Fabiola Tercero.