Dimarts 9 de juliol ha finalitzat la segona edició de la Residència Literària Internacional del PEN Català, organitzada en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona i enguany amb el suport del programa Culture Moves Europe.

La residència, que s’ha dut a terme a Vil·la Joana des del 17 de juny, ha acollit tres escriptors ucraïnesos: Maksym Bespalov, Mark Lívin i Kateryna Yehorushkina. Aquesta iniciativa ha proporcionat als escriptors un ambient de tranquil·litat i seguretat per treballar en els seus projectes, allunyats de la guerra al seu país.

“Han estat tres setmanes càlides i productives de la meva vida. Me’n vaig sentint una lleugera, lleugera tristesa.”

Mark Lívin

La residència ha estat acompanyada d’un programa d’activitats destinat a crear ponts entre la literatura i la cultura catalanes i ucraïneses. Entre els esdeveniments destacats, els residents van presentar les seves obres a la galeria d’art ucraïnesa Test Gallery, dirigida per l’artista Kateryna Pidhaina. Aquestes presentacions, realitzades en ucraïnès amb traducció al català, van atraure un gran nombre de públic, especialment de la diàspora ucraïnesa.

El 26 de juny, els residents van tenir l’oportunitat d’assistir a diverses activitats organitzades durant la visita de Volodímir Iermólenko, periodista, filòsof, politòleg i president del PEN Ucraïna, i Vakhtang Kebuladze, membre del PEN Ucraïna i editor d’UkraineWorld. El PEN Català va organitzar una conversa íntima entre Iermólenko, Kebuladze i Carles Torner dins del cicle Un cafè amb…. Posteriorment, van participar en l’acte Ucraïna: com defensar la vida i la cultura en temps de guerra, moderat per Marta Nin, traductora i cap del Comitè d’Escriptors Perseguits del PEN Català, en col·laboració amb Catalunya Internacional i l’Ateneu Barcelonès.

Durant la seva estada, els escriptors ucraïnesos també van tenir l’oportunitat de reunir-se amb autors catalans per intercanviar experiències i crear vincles culturals. Kateryna Yehorushkina es va reunir amb Cinta Arasa per parlar sobre la literatura infantil i juvenil, discutint les diferències i similituds en com s’escriu aquest gènere a Catalunya i a Ucraïna.

A més, els residents es van reunir amb representants d’institucions i entitats culturals. Entre aquests, es van trobar amb els responsables de la residència Vil·la Joana, Esteve Caramés, director de Programes Culturals de l’ICUB, i Ester Roca (Barcelona Ciutat Literària de la UNESCO). Pere Almeda, director de l’Institut Ramon Llull, i Joan de Solà, director de l’Àrea de Literatura de l’Institut Ramon Llull, també van rebre els residents a la seva seu.

Aquesta residència s’ha dut a terme amb l’ajuda financera de la Unió Europea. Les opinions expressades no es poden considerar de cap manera que reflecteixin l’opinió oficial de la Unió Europea.