“Al privilegi de saber hi va associada una responsabilitat. Cadascú regula la seva implicació, però qui té coneixement hauria de tenir algun grau de compromís”. És una de les frases que va pronunciar Fernando Valladares a l’acte A favor de la ciència, contra la desinformació, que va tenir lloc el passat divendres 24 de gener al campus de la Universitat de les Illes Balears. L’acte estava organitzat pel LINCC (Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic de la Universitat de les Illes Balears), ATTAC-Mallorca i el PEN Català. Fernando Valladares és professor d’investigació del CSIC i ha dut a terme una gran tasca de divulgació i conscienciació, que li ha valgut virulentes campanyes d’assetjament digital.

Fernando Valladares parla habitualment de qüestions com el canvi climàtic, el decreixement o la necessitat d’un nou plantejament de civilització per fer front a l’amenaça climàtica i ambiental. En aquesta ocasió, la conversa tractava del compromís que ha de tenir el científic amb la divulgació del saber, especialment difícil en un moment en què la mentida organitzada i el negacionisme climàtic semblen guanyar terreny. Les professores de la UIB Catalina Torres i Elena Baraza varen acompanyar Valladares en la conversa. Prèviament, el vicerector de la UIB Víctor Homar i el director del LINCC Damià Gomis varen manifestar de forma clara el compromís de les dues entitats amb la ciència i enfront de la desinformació.

De la conversa entre Valladares, Torres i Baraza en va sortir la idea de la necessitat que la Universitat reconegui de forma adequada els esforços de transmetre el coneixement a la societat. També es va parlar molt de com enfrontar l’onada de desinformació, que sovint adopta les pitjors formes d’hostilitat. A aquestes alçades del s.XXI, amb el panorama que formen les amenaces ambientals, la postveritat i l’autoritarisme anti-il·lustrat, la ciència compromesa és un dels actius més importants de l’esperança.