El passat 15 de desembre, l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València va acollir l’acte “En defensa de la cultura”. En una sala plena a vessar, la presidenta de l’entitat, Laura Huerga, i el vicepresident al País Valencià, Gustau Muñoz, van presentar l’acte, que va reunir figures rellevants del món cultural i periodístic amb l’objectiu de reflexionar sobre el paper de la cultura i la seva defensa en els temps actuals.

Lola Bañón, periodista i professora, va manifestar la seva inquietud respecte a la situació del valencià i la necessitat de “resistir” davant la sequera cultural. En aquest context, també va recordar alguns comportaments meninfots dels valencians i el seu autoodi identitari. Va fer èmfasi en la importància de la digitalització i va denunciar la normalització del discurs feixista en altres regions del món. Bañón va subratllar la manca de sentit democràtic que havia observat en la seva experiència professional i personal, assenyalant que “en les reunions, els consells i les comissions, cadascú mira per la seva part. Ens falta molta cultura democràtica”, va destacar.

Núria Cadenes, escriptora, va destacar la importància de la creació cultural com un èxit exemplar per al país, sempre amb les òptimes condicions i amb l’èmfasi en la necessitat que els “gestors culturals gaudeixin d’autonomia”, ja que el control pot comportar riscos, com es demostra en l’actualitat. A més, Cadenes va elogiar el sentit associatiu present al País Valencià en l’àmbit festiu, amb colles i casals.

Lourdes Toledo, periodista, escriptora i membre del PEN, així com col·laboradora del Diari La Veu, va ressaltar la tendència dels valencians a establir institucions oposades i va qüestionar la constitucionalitat de la “discriminació” actual en la programació cultural. A més, va cridar a la “no passivitat davant les circumstàncies”, afirmant que, independentment de com ho anomenem, el que es presenta és cultura i és essencial que estiguem units, fins i tot en situacions vetlades, va reflexionar.

Josep Lluís Barona, historiador i professor, va aportar una perspectiva internacional, connectant l’ascens de l’extrema dreta en diversos països europeus amb la necessitat de “trobar la mateixa particularitat”. Va alertar sobre la internacionalització de la història i va destacar que la cultura no és simplement oci, sinó que ha de mantenir una visió connectada amb la “pèrdua de sentit crític en l’educació”. Al mateix temps, va establir paral·lelismes culturals entre el País Valencià i Catalunya en relació amb trets culturals diferencials.

Pau Alabajos, present a l’audiència, va cloure l’acte amb una actuació i una crida a l’acció: “En aquests moments, hem de fer cultura”, acompanyant les seves paraules amb les cançons “Vencerem” i “Utòpics, idealistes, ingenus”.

A més, es va lliurar als membres del PEN i als assistents el llibre “PEN Català, 100 anys protegint la llengua i la llibertat d’expressió”. L’acte “En defensa de la cultura” es va convertir en un fòrum enriquidor i reivindicatiu, on la diversitat d’opinions va convergir per abordar la necessitat imperant de protegir i impulsar la cultura, destacada com a eix fonamental per al desenvolupament d’una societat crítica i plena de valors.