El PEN Català li atorgarà demà a la Institució Pública Antoni Maria Alcover de Manacor.

El director i periodista iranià Ahmad Jalali Farahani és el sisè guanyador del Premi Veu Lliure que atorga el PEN Català. És l’autor del documental We are journalists, que es projectarà demà abans del lliurament i que ja es va poder veure dimarts passat a l’Arts Santa Mònica. Les dificultats dels periodistes iranians al país i a l’exili per fer la seva feina són la clau del testimoni cinematogràfic.

Jalali va explicar que “en persa hi ha una dita que diu: Déu va fer primer la ploma i després la ploma va fer l’home. Una ploma és més important que un home, encara que siguin molts els escriptors que pateixin per allò que han fet amb la ploma” i va defensar que “s’ha de pagar el preu de la llibertat d’expressió encara que pugui comportar perdre la vida. És fàcil ser periodista però s’ha de lluitar per continuar essent-ho”.

El director va dedicar la pel·lícula als periodistes del món i explicà que “no hi hauria d’haver-hi ningú a la presó per exercir el periodisme”, i a la vegada assegurà que “a l’Iran res no ha canviat, la situació és la mateixa que fa deu anys, només la setmana passada varen arrestar cinc periodistes”.

El documental ha ocupat deu anys de la vida del periodista, que explica que “la situació ha empitjorat, no hi ha elements d’esperança, el règim vol controlar tots els mitjans amb els quals els iranians es relacionen amb el món”. D’aquí prové el seu interès per projectar la pel·lícula a tot el món, “però molts governs no tenen interès en què es vegi, perquè pensen que les relacions milloren i estan equivocats i cada vegada que l’Iran té bones relacions amb el món occidental, la situació interna de drets humans empitjora”. Segons Jalali, “és clau denunciar les dictadures d’orient mitjà i si això no es fa amb contundència és perquè els lobbys dels EUA i Europa no hi ha tenen cap interès, és un negoci per a la venda armes i compra de petroli”.

El periodista valorà molt positivament el premi i va dir “potser des de Barcelona o Mallorca pot semblar intranscendent, però per a nosaltres és molt important, ens dóna esperança, sabem que hi ha gent fora que vetlla per nosaltres i premiar els opositors és un cop dur contra el règim”.

Miquel Àngel LLauger, vicepresident per les Illes del PEN Català, va explicar que el premi s’emmarca en el programa del Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit i que és important per la seva extensió a tot el territori, tot i que “tradicionalment els actes a les illes tenen un protagonisme especial”. En aquest sentit, cal destacar que es farà un recital poètic el proper dissabte a Eivissa en què participarà Salem Zenia, escriptor amazic.

El vicepresident del PEN va recordar que l’entitat està “especialitzada en la llibertat expressió i també dels drets lingüístics, i va saludar la recuperació de la normalitat lingüística a les Illes i al País Valencià” i explicà que “s’estan teixint complicitats amb els nous dirigents”.

Per la seva banda, la presidenta del PEN català, Carme Arenas, va explicar que “aquests dies estam mostrant la feina de tot l’any” i alertà que “en algunes societats occidentals també es vulneren els drets de la llibertat d’expressió i anem de cap a l’autocensura”, i assegurà que el dret dels artistes i dels intel·lectuals, sigui quin sigui el seu llenguatge “és fer pensar i treballar perquè el món sigui una mica millor”. A més a més va recordar la gran tradició literària de les Illes “al llarg de les generacions” i assegurà que “molts ells ja saben que és un honor formar part d’una comunitat de solidaritat com és el PEN”.

Ahmad Jalali Farahani
Nascut el 1975 a Iran, és periodista i realitzador de documentals. Al llarg de la seva carrera ha treballat per la cadena Islamic Republic of Iran Broadcaster (IRIB), diaris com Tehran-e Emrouz, Hamshahri, Jaam-e Jam, Etemad, Etemad-e Melli, Shargh i Iran i agències de notícies com Mehr i Omid.
Arrestat i torturat en tres ocasions per les autoritats iranianes, va haver de fugir amb la seva família cap a Turquia i actualment viu a Dinamarca. El seu documental  ‘We Are Journalists” reflecteix les dificultats que pateixen els periodistes a Iran en el seu intent d’expressar-se lliurement i lluitar per la democràcia.