Aquesta setmana acaba l’extens programa d’activitats dedicat al Dia de l’Escriptor Perseguit que s’ha portat a terme a Barcelona, Agramunt, Mallorca i Eivissa.

El passat 21 de novembre el PEN Català va lliurar el IV Premi Internacional Veu Lliure a Lloseta (Mallorca) en el transcurs d’un sopar a Can Carrossa. Aquest fou oferit per l’ajuntament de la localitat dins el marc de les jornades i activitats dedicades a recordar el 15 de novembre com Dia de l’Escriptor Perseguit.

Engany el guardó va recaure en l’escriptora Easterine Kire, de la terra dels Naga (1959) i exiliada a Noruega des de 2005 per l’assetjament i la violència que patien al seu país a causa dels seus escrits. L’autora va voler agrair el guardó al PEN i al poble mallorquí amb unes paraules d’agraïment i un petit tast dels seus poemes acompanyada del músic local Andreu Coll. L’estatueta de l’artista Jaume Llabrés representava el traç de tinta d’una ploma, animant a l’exercici de l’escriptura en llibertat.

Ja fa quatre anys que aquest guardó reconeix la tasca d’alguna persona que ha lluitat per la llibertat d’expressió o ha patit la persecució. Hem de recordar que en les anteriors edicions, el guardó recaigué en l’escriptor cubà Normando Hernández, l’amazic Salem Zenia i Koulsy Lamko, del Txad.

Enguany també s’ha volgut reconèixer la lluita dels docents de les Illes i la seva perseverança contra les imposicions del Govern i la falta de diàleg i de llibertat que pateix el col·lectiu. Iñaki Aicar, en representació de l’Assemblea de Docent, recollí l’escultura de Paco Peris; un avió verd que volarà per totes les escoles i centres educatius de les Illes. En els parlaments d’Antònia Vicens, vicepresidenta del PEN Català a les Illes, i de Carme Arenas, Presidenta del PEN Català, es recordà la importància de lluitar contra l’autocensura, la por i totes les formes de censura en les seves múltiples cares. Justament en el programa d’aquests actes també hi figura l’exposició oberta al Centre de Cultura Santa Mònica de Barcelona l’exposició DELETRIX del fotògraf Joan Fontcuberta sobre la censura al llarg de la història. Durant el sopar també es van lliurar alguns exemplars del llibre/catàleg de l’exposició a persones que han ajudat a fer possible les jornades.

Assistiren al sopar representants del Gremi de Llibreters; el president de l’OCB Balear, Jaume Mateu; el president de l’IEC a Balears, Damià Pons; l’escriptor Biel Mesquida, Pere Joan Martorell o la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Lloseta Pepi González, entre d’altres. L’Alcalde de Lloseta, Bernat Coll, va agrair al PEN Català el fet que el poble de Lloseta pugui fer possible el lliurament del Premi Veu Lliure i refermà l’aposta del consistori envers la cultura.

Les activitats entorn el Dia de l’Escriptor Perseguit acaben el dimarts 26 amb el recital Rombre Barrots a la ciutat d’Eivissa.

Easterine Kire (La Terra dels Naga, 1959) és poeta i novel·lista.

Està considerada una de les millors veus literàries  de la seva regió i ha escrit diversos llibres en anglès , entre els quals  col · leccions de poesia, novel·les i contes. El seu primer poemari, Kelhoukevira,  i la seva primera novel·la,  A Naga Village Remembered [Un poble  Naga en el record], (Ura Academy 2003), ambdós escrits en anglès,  van ser respectivament el primer poemari i la primera novel·la  publicats per un escriptor de la Terra dels Naga. Les obres de la Easterine Kire reflecteixen la vida quotidiana als pobles de la Terra dels Naga,  amb tota la complexitat que s’hi ha generat a causa de les atrocitats colonials i la discriminació ,  la rivalitat interna i les diferències ideològiques entre les tribus Naga que  lluiten per la llibertat. L’autora ha estat pionera en obrir a la resta del món, a través dels seus escrits,  la fascinant i vibrant cultura Naga tradicional.  Per altra banda,  amb la finalitat de preservar i valoritzar la seva llengua materna , el Tenyidie, ha recollit 200 poemes orals en aquesta llengua  i també n’ha fet la traducció a l’anglès.

Entre les novel·les escrites per la autora, cal destacar Mari, best-seller a la Índia  i traduïda en nombroses llengües. La novel.la narra la història real d’una jove mare que, després de perdre el seu company a la guerra, decideix amb valentia de portar igualment endavant el seu embaràs. Aquest relat és també l’ocasió per a l’autora per retratar alguns aspectes desconeguts de la Segona Guerra Mundial que van tenir com a escenari la Terra dels Naga. L’última novel.la de Kire,  Bitter Wormwood [Absenta amarga], va ser nomenada  al Premi Hindu Lit for Life el 2013.  El llibre tracta el conflicte indo-naga, posant l’èmfasi sobre com la lluita del Naga per la llibertat, durada dècades, ha canviat de forma dramàtica la vida tradicional de la gent comuna.

Easterine Kire està doctorada en literatura anglesa per  la Universitat de Pune. El 2011 va ser guardonada amb la Medalla del governador per l’excel · lència en la literatura Naga. Els seus llibres i poemes han estat traduïts a l’alemany, català, croat, Uzbek, noruec i nepalès. La violència del règim de la Terra dels Naga i l’assetjament al qual ella i el seu espòs eren sotmesos a causa dels seus escrits, la va empènyer a exiliar-se en el 2005. Des de llavors viu al nord de Noruega, on va ser acollida inicialment per la xarxa ICORN, i es dedica a la escriptura i la poesia. Ha registrat diversos CD amb la seva banda de jazz, la Jazzpoesi, amb la qual  ha actuat en nombroses ocasions.