“463” són els quatre-cents seixanta-tres dies que farà l’1 de juny (dia de la inauguració de l’exposició) des de l’inici de la invasió russa a Ucraïna. El símbol “+” té dos significats: representa la incertesa pel que fa als dies de guerra que encara queden per venir, però també fa referència al concepte de “contingut prohibit” +18, amb què sovint s’etiqueta el “contingut sensible”. La guerra reuneix tots aquests continguts “sensibles” o directament “inacceptables” – violència, assassinat, tortura, crueltat, agressió, perill, etc. – En un escenari bèl·lic, l’espai expositiu esdevé pràcticament l’únic lloc on els horrors de la guerra es poden mostrar sense censura.

L’exposició presenta les obres de diversos artistes ucraïnesos de diferents nivells i estatus, que actualment són o bé refugiats, o bé residents a Catalunya. La majoria de les obres presentades a l’exposició reflexionen sobre el tema de la guerra.

Aquesta proposta expositiva, comissariada per Mykola Kornilov, ha estat organitzada pel PEN Català i el Cercle Artístic Sant Lluc amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, concretament la  Direcció de Serveis d’Immigració i Refugi.

En aquest espai es poden veure obres dels artistes: Nina Murashkina, Ivan Pidhainyi, Polina Doroshenko, Viktor Kostenko, Tetiana Cherevan, Mykola Kornilov, Anna Tiseyko, Pedos Oleksandr, Shamil Ptashenchuk “Sham”, Valeriy Podvezko i Andríi Antonovskyi “Batacat”.

L’exposició es va presentar en roda de premsa al matí de l’1 de juny. Va començar amb la intervenció de Xano Armenter, president del Cercle Artístic Sant Lluc, que va donar la benvinguda i va afirmar que “Aquesta exposició es mereix l’atenció del públic i dels mitjans”. Seguidament, va intervenir Manel Guerrero, membre del Comitè d’Escriptors Perseguits del PEN Català, que va destacar que: “Aquesta és la primera exposició de cert rigor d’artistes ucraïnesos al nostre país“. Guerrero va explicar que la iniciativa parteix dels Serveis d’Immigració i Refugi de l’Ajuntament de Barcelona.

Laura Huerga, presidenta del PEN Català, va recordar que aquesta ja és la quarta activitat que organitza l’entitat per denunciar la situació a Ucraïna. Aquesta s’emmarca en la seva tasca de denúncia de la censura i els atacs a la llibertat d’expressió arreu del món. Aquest any, s’han fet campanyes sobre la situació a l’Iran, Turquia, la Xina i el Marroc, entre altres.

Xavier Cubells, director de Serveis d’Immigració i Refugi de l’Ajuntament de Barcelona, recordava la sotragada de sol·licituds d’ajuda que van rebre a l’inici de la guerra i com durant aquests 463 dies aquestes persones s’han integrat en el dia a dia de la ciutat, i que aquesta exposició n’és una mostra.

Finalment, Mykola Kornilov, comissari de l’exposició, va presentar els artistes i la seva obra: “Entre els artistes hi ha situacions molt diferents, dels onze, quatre són refugiats que van arribar al 2022. Altres fa anys que viuen a Catalunya i la seva feina és molt reconeguda. La majoria de les obres reflexionen sobre la guerra. Però, Polina Doroshenko, pel seu estat emocional per la guerra, presenta tres fulls en blanc emmarcats representant la seva incapacitat de crear“.

A la tarda es va inaugurar l’exposició pel públic. Amb les sales del Cercle Artístic Sant Lluc plenes, Andríi Antonovski i Catalina Girona van fer una lectura poètica en ucraïnès i en català.  Seguidament, es van dur a terme els parlaments inaugurals on van participar la vicecònsol d’Ucraïna a Barcelona, Laura Huerga, Manel Guerrero, Xano Armenter i Mykola Kornilov. Tot això va estar amenitzat amb la música de la DJ La_Fanette.