El passat 4 d’abril es va celebrar a l’Espai Joan Fuster de Sueca la presentació de El dret a la llengua. Per una nova Declaració Universal de Drets Lingüístics amb perspectiva de futur, una obra coral publicada per Saldonar sota la coordinació de Vicenta Tasa. L’acte va comptar amb la benvinguda de Laura Huerga, presidenta del PEN Català, i les intervencions de Vicenta Tasa, Gustau Muñoz i Víctor Labrado.

El llibre vol ser el primer pas cap a una nova Declaració Universal que actualitzi la que es va signar a Barcelona el 1996, en un context radicalment diferent de l’actual. Així ho va expressar Vicenta Tasa, que va destacar que “la publicació només té sentit si mirem cap al futur” i va alertar sobre els múltiples factors que avui amenacen les llengües minoritzades: els conflictes bèl·lics, els desastres ecològics i la revolució digital, que afavoreix l’hegemonia de l’anglès.

Tasa va recordar també la singularitat de la Declaració del 1996, “signada a Barcelona, el centre urbà més gran d’Europa on es parla una llengua minoritzada”, i va insistir que, malgrat tot, “la Declaració és plenament vigent: el seu objectiu, la pau lingüística universal, continua sent completament vàlid”.

El filòleg i escriptor Víctor Labrado va aportar una mirada vivencial, i va voler parlar no com a expert, sinó “com a indígena”. “Ens han fet creure que això que ens passa a nosaltres no passa a la resta del món”, va denunciar. I va llançar un missatge clar: “No tot el món està disposat a perdre la seva llengua”.

Per la seva banda, Gustau Muñoz va assenyalar que el context actual és ple d’amenaces als drets individuals i col·lectius, però també de noves oportunitats: hi ha més estudis sobre drets lingüístics i una ciutadania més mobilitzada.

Amb tot, els participants van coincidir en una idea clau: les pròximes dècades seran decisives. El debat ha de ser col·lectiu i obert, implicant no només els parlants de llengües minoritzades, sinó també les llengües sense estat, amb l’objectiu d’aprovar un document que torni a mobilitzar acadèmics, societat i entitats arreu del món.