Com cada any, el PEN Català segueix compromès amb la defensa de la llibertat d’expressió i els drets humans a través, entre altres, de la celebració del Dia Internacional de l’Escriptor/a Perseguit/da i de l’entrega del Premi Veu Lliure-PEN Català. Durant el proper mes hem programat diversos actes en els quals hi participarà la persona guardonada i que es duran a terme al llarg del territori:

Entrega del Premi Veu Lliure 2023 a Tsitsi Dangarembga: 26/10/23 – 19 h. Can Alcover – Palma – Accés lliure

El Premi Veu Lliure s’atorga a un autor o autora que hagi patit captiveri o persecució a causa dels seus escrits o que hagi mostrat una actitud decidida de defensa de la llibertat d’expressió. L’acte de lliurament del premi s’emmarca en la celebració del Dia de l’Escriptor Perseguit. Enguany se li entrega a Tsitsi Dangarembga pel compromís amb els valors del feminisme i de la lluita anticolonial de la seva obra literària i cinematogràfica.Per l’activisme que l’ha sotmès a persecució judicial a casa seva, Zimbàbue.

DIEP: 20 anys de solidaritat del món de l’art amb la literatura perseguida: 14/11/23-18:30 h – IVAM – València

Celebrem 20 anys de la col·laboració del PEN Català amb diferents artistes plàstics i visuals, que han cedit les seves obres per commemorar el Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit. Carmen Calvo presentarà la seva obra a l’IVAM de València, i Manel Guerrero farà un recorregut per aquests 20 anys de solidaritat entre l’art i la literatura perseguida. També inervindran en l’acte Gustau Muñoz, vicepresident del PEN al País Valencià, Lourdes Toledo i Carles Torner. Per finalitzar, hi haurà una lectura de poemes a càrrec de Nisrín Akram Khouri, poeta siriana i Premi Rossy-en-Brie del PEN Català.

Un cafè amb Goran Simić: 15/11/23-16 h – Cercle Artístic Sant Lluc – Barcelona – Entrada lliure amb confirmació

El poeta de Bòsnia Goran Simić visita Barcelona per presentar el seu poemari ‘Els meus dies feliços al manicomi’(LaBreu Edicions), una antologia personal sobre el setge de Sarajevo, on va haver de sobreviure durant els 1.425 dies que va durar. Simić va poder abandonar la ciutat el 1996 gràcies a l’ajut de PEN Internacional i es va establir al Canadà. És considerat una de les veus poètiques més colpidores que van documentar la tragèdia de Bòsnia. Et convidem a fer un cafè-col·loqui amb Goran Simić, Simona Škrabec, traductora d’Els meus dies feliços al manicomi i Laura Huerga, presidenta del PEN Català.

Homenatge a Viktòria Amèlina : 16/11/23-18:30 h. Biblioteca Jaume Fuster / Barcelona / accés lliure i traducció simultània

L’ICIP, Biblioteques de Barcelona i el PEN Català organitzen un homenatge a Viktòria Amèlina, l’escriptora i periodista ucraïnesa assassinada per les forces armades russes en un atac amb míssils contra edificis civils a la ciutat de Kramatorsk.

L’homenatge també vol ser un record per tots aquells escriptors i periodistes ucraïnesos que han perdut la vida durant la invasió russa. Moderat per Cristina MasHéctor Abad Faciolince, escriptor colombià i impulsor de la campanya ‘Aguanta Ucrania’,  dialogarà amb Volodýmyr Yermòlenko, president del PEN Ucraïna, i amb Carles Torner. L’homenatge també comptarà amb l’actuació musical de Sergey Maiboroda i Anna Slizínova, membres del col·lectiu Unlock Art, i amb les intervencions del director de l’ICIP, Kristian Herbolzheimer, i la presidenta del PEN Català, Laura Huerga.