L’escriptora Aslı Erdoğan s’enfrontava a una condemna de 9 anys i 4 mesos de presó pels seus escrits. El passat 14 de febrer fou absolta de tots els càrrecs.
Helena Pol ens parla sobre el seu cas i sobre altres casos de Turquia que han estat notícia els últims dies.

El procediment contra Aslı Erdoğan ha durat gairebé quatre anys. Fou detinguda l’agost de 2016 juntament amb més de 20 periodistes i treballadors del diari prokurd, ara tancat, Özgür Gundem, on era membre de la junta assessora i columnista. Després d’una protesta nacional i internacional, va ser alliberada de la presó preventiva el 29 de desembre de 2016 i va poder sortir del país.

El 13 de gener de 2019, l’escriptora va ser acusada de “fer propaganda per a una organització terrorista” per la publicació de quatre articles a Özgür Gundem el 2016. Erdoğan no va assistir al judici ja que resideix a Alemanya, on viu exiliada.

En el mateix judici també va quedar absolta Necmiye Alpay, una editora i escriptora turca, detinguda també el 2016 en relació a la investigació del  diari Özgür Gundem, on era membre de la junta assessora.

Quatre dies més tard s’ha fet públic que les autoritats turques han absolt l’editor, filantrop i líder de la societat civil Osman Kavala i 15 figures més d’activistes i professionals de l’art després de passar més de dos anys entre reixes. Tots ells havien estat acusats d’ “intentar enderrocar el govern” per haver liderat les protestes del parc Gezi a Istanbul el 2013.
Al dia següent que el tribunal d’Istanbul dictaminés la seva absolució i l’alliberés, Osman Kavala ha estat novament arrestat i acusat de participar en l’intent de cop d’estat del 15 de juliol del 2016.

Tot i les absolucions d’Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay  i Osman Kavala, altres periodistes i activistes implicats en la campanya solidària del diari Özgür Gündem continuen amb judicis pendents.

Encara seguim amb preocupació els casos d’Osman Kavala i de Nedim Türfent, escriptor i reporter de l’agència de notícies pro-kurda DIHA, que va ser arrestat després de cobrir els enfrontaments entre l’exèrcit turc i el Partit dels Treballadors del Kurdistan, i Ahmet Altan, qui el passat mes de novembre va tornar a ingressar a la presó tot just una setmana després de la seva posada en llibertat.

Turquia manté el record més trist de ser la major presó de periodistes del món, amb almenys 97 periodistes i treballadors dels mitjans de comunicació empresonats. Les autoritats turques recorren de forma sistemàtica a la presó preventiva i els periodistes poden ser sentenciats fins i tot a cadena perpètua per a l’exercici de la seva professió.

Des del PEN Català i des del Comitè d’Escriptors Perseguits del PEN Català denunciem aquesta persecució de la llibertat d’expressió i del dret de manifestació i demanem que s’hi posi fi.

#FreeTurkeyMedia.