Avui, 3 de desembre,  s’inaugura l’exposició Art i Literatura contra la censura a la Biblioteca Carles Rahola de Girona, aquesta proposta del PEN Català s’inscriu en el cicle d’activitats organitzat per la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques. Aquesta iniciativa té com a objectiu crear un espai permanent de reflexió sobre la censura a les biblioteques públiques, seguint les línies del Pla Nacional del Llibre i la Lectura 2023.

L’exposició inclou 16 obres d’art del Fons d’Art del PEN Català, que seran donades a la Direcció General de Biblioteques de la Generalitat al final de la mostra.

Aquesta exposició es podrà veure, també, a partir de 2025 a la  Biblioteca de Lleida.

Taula rodona: El compromís dels escriptors i dels artistes amb la llibertat d’expressió

Paral·lelament a l’exposició, se celebrarà el 13 de gener a les 18 h una taula rodona titulada “El compromís dels escriptors i dels artistes amb la llibertat d’expressió“, amb la participació de Manuel Guerrero, comissari de l’exposició, Josep Maria Fonalleras i Francesca Llopis. Aquesta activitat explorarà la relació històrica i contemporània entre creadors en la defensa de la llibertat d’expressió, recordant iniciatives com la col·laboració entre Antoni Tàpies, Joan-Pere Viladecans i el PEN Català durant la presidència de Josep Palau i Fabre.

Clubs de lectura: Llegim en clau de llibertat d’expressió: 

Aquest projecte es completa amb dos clubs de lectura dedicats a les obres de dues guanyadores del Premi Veu Lliure del PEN Català:

  • – 11 de febrer: Altres rússies de Victoria Lomasko ( Ed. Godall, 2022)
    – 24 de març: L’olla militar turca (Ed. Saldonar, 2024) i La pensió dels que estan de pas (Manifest Llibres, 2024) de Pinar Selek.

Des de l’any 2010 el PEN Català atorga el Premi Veu Lliure a un autor o autora que hagi patit captiveri o persecució a causa dels seus escrits o que hagi mostrat una actitud decidida de defensa de la llibertat d’expressió.