L’espectacle d’street jam de la companyia Perkimba ha inaugurat la jornada amb 45 ballarins percussionistes dirigits per Neus Fernández davant de l’Arts Santa Mònica. La interpretació teatral amb saxo de Berta Vidal i Catalina Florit, l’espectacle de mim dirigit per Joan Cusó i les més de cent paraules en dansa del grup de Toni Gómez han emocionat els espectadors davant del Palau de la Virreina.

(Mireu els videos de les diferents accions)
(Mireu el vídeo de BCN Solidària)

Barcelona, 16 de novembre del 2010. Una setantena d’artistes, entre actors professionals i estudiants de l’Institut del Teatre, han recorregut aquest matí la Rambla amb quatre accions escèniques contra els límits a la llibertat d’expressió. Els espectacles, que es repetiran a la tarda amb l’Ateneu Barcelonès com a punt de sortida (a les 18 h) han transmès amb contundència el patiment del creador coaccionat, amenaçat, perseguit i fins i tot agredit per crear i difondre amb llibertat la seva obra.

L’espectacle de la companyia de dansa Perkimba i els seus 45 ballarins percussionistes ha encetat el recorregut artístic del matí amb el ritme musical i gestual com a protagonista. Molts vianants i convidats s’hi han aplegat al voltant, a l’esplanada de l’Arts Santa Mònica, després que Carme Collell, professora de l’Institut del Teatre i coordinadora de les quatre accions escèniques, i Carme Arenas, presidenta del PEN Català, donessin el tret de sortida a la jornada amb un missatge de realitat -però amb un crit d’esperança- sobre la situació dels escriptors perseguits d’arreu del món.

A continuació, Berta Vidal i Catalina Florit han encarnat alternativament repressor i creador en un quadre escènic amb un text dens d’emoció que ha interpel·lat el públic i que ha incorporat com un element més el so sovint esguerrat d’un saxo presoner.

Com a culminació del matí, les porxades del Palau de la Virreina han acollit la representació gairebé fusionada de l’espectacle de mim de Joan Cusó i les més de cent paraules en dansa del grup de Toni Gómez. En total, gairebé una trentena d’intèrprets han aconseguit emocionar el públic amb dos espectacles crus i impactants sobre la violència i la repressió en l’escriptura amb l’únic suport de la veu, el cos en moviment i la paraula, i amb les cadires i els llapis trencats com a mètafora dels barrots que l’empresonen.

El primer semestre d’aquest any han estat perseguits, amenaçats o empresonats arreu del món 587 escriptors, periodistes o editors, amb més d’una vintena de casos d’assassinat i gairebé 30 de tortura, segons les dades del darrer Case List elaborat pel Comitè d’Escriptors Empresonats del PEN Internacional. Amb l’art com a transmissor de missatges en llibertat, el PEN Català vol fer emergir a la llum i a la consciència pública la vulneració del dret a la llibertat d’expressió. En aquesta línia, també ha instaurat enguany el I Premi Internacional Veu Lliure, que es lliurarà a Palma aquest divendres a l’escriptor i periodista cubà Normando Hernández.