El passat 2 de novembre, un grup de 70 estudiants de tercer any de Relacions Internacionals de Blanquerna (URL), van fer una visita guiada a l’exposició PEN Català. 100 anys protegint la llengua i la llibertat d’expressió amb Carles Torner.

L’activitat també va tenir una primera aproximació en què es va contextualitzar la història del PEN Internacional,  així com la participació i les aportacions que el PEN Català ha tingut en aquesta xarxa internacional, accentuant alguns dels casos que després han pogut veure a l’exposició (Congrés Barcelona 1935-Jacques Roumain, Salman Rushdie-Martxelo Otamendi, Ngugi wa Thiong’o-DUDL).

Els estudiants s’han interessat molt per la vida d’una ONG abans que l’ONU s’inventés el terme ONG i també el paral·lelisme entre el PEN Alemany a l’exili i el llarg exili del PEN Català, així com els exilis actuals del PEN Nicaragüenc, Uigur o Tibetà.

Les preguntes dels estudiants han estat sobre el cas Egunkaria, sobre els principals reptes de la llibertat d’expressió avui, sobre el PEN com a ONG internacional dins el sistema de Nacions Unides i sobre els casos de Valtònyc i Pablo Hasél. Després, durant la visita a l’exposició, han fet preguntes sobre les obres d’art, especialment sobre el cartell de Tàpies de 2003, i al final, ja amb un grup més reduït d’una vintena d’estudiants, sobre els casos exposats a la sala petita.

La impressió general ha estat molt bona i profitosa i han destacat que l’exposició és alhora visualment molt interessant i està pleníssima d’informació molt valuosa.