El 19 de febrer s’ha presentat al CCCB el documental All Static and Noise/ Interferències i soroll, seguit d’una conversa amb el poeta i activista Abduweli Ayup, els professors Manel Ollé i Joanne Smith Finley i la presidenta de Linguapax Mònica Pereña sobre la lluita del poble uigur per mantenir la seva llengua i cultura. Membres del Comitè de Drets Lingüístics i del Comitè de Traducció han assistit a l’acte.

Segons la UNESCO, el 40% de les llengües que actualment es parlen estan en risc de desaparició, cosa que significa una pèrdua essencial de la diversitat cultural. El lingüista i activista uigur Abduweli Ayup és un dels principals defensors de la llengua pròpia d’aquesta comunitat originària de la regió autònoma xinesa Xinjiang Uigur, avui molt amenaçada. Ayup és membre del Centre PEN Uigur, del PEN International i de l’Acadèmia Uigur, una organització de la societat civil amb seu a Istanbul.

El documental All Static and Noise/Interferències i soroll descriu la situació actual de la llengua i la cultura uigur i els esforços d’aquesta comunitat per mantenir-la malgrat la persecució a la qual estan sotmesos.

“El lingüicidi és una eina genocida” ha sentenciat Abduweli Ayup, qui fou perseguit i empresonat pel govern xinès per defensar la llengua uigur i obrir-ne una escola. La llengua no és només una eina comunicativa, és un element clau de l’existència dels pobles. Defensar-la i mantenir-la viva és defensar i mantenir viu el dret de tots els pobles d’existir plenament i en igualtat de condicions.

Ayup, amb el suport del PEN Internacional entre d’altres, està a l’exili, des d’on combat la situació duríssima dels uigurs a la Xina i en la diàspora.

Aquest acte es va fer amb motiu del lliurament del Premi Internacional Linguapax 2023 a Abduweli Ayup per la seva incansable acció, durant dècades, en favor de la preservació i la transmissió de la llengua Uigur.