Dissabte 16 de desembre de 2023 a les 19 h, tindrà lloc l’acte DUDL, 25 ANYS DESPRÉS, una revisió del llegat i l’evolució de la Declaració Universal dels Drets Lingüístics de 1996, on es debatran els nous espais de pensament i els camps d’acció actuals.

Aquest s’iniciarà amb la benvinguda de Víctor García Tur, vicepresident del PEN Català al Principat, i comptarà amb la participació d’Oriol Ramon, president de la Fundació pels Drets Col·lectius dels Pobles, Carles Torner, director executiu del PEN Internacional 2014-2021, i Vicenta Tasa, cap del Comitè de Drets Lingüístics del PEN Català. Moderarà l’acte Júlia Ojeda, membre del Comitè de Drets Lingüístics del PEN Català. Per finalitzar, Blanca Llum Vidal i Josep Pedrals, faran una lectura de poemes.

La Declaració Universal dels Drets Lingüístics de 1996 fou una iniciativa internacional de primer nivell, impulsada pel PEN Català i pel CIEMEN i amb el suport de nombroses ONG i la col·laboració de la UNESCO.

Tant des de la perspectiva dels països de llengua catalana com de la resta de minories lingüístiques europees i mundials, si les dues dècades anteriors a 1996 havien estat de conquestes i avanços en la lluita i el reconeixement de drets, les dues dècades posteriors es poden considerar com un temps de limitacions, retrocessos i dificultats per continuar avançant-ne.

Estem davant d’unes dècades que seran decisives per a la humanitat i per als drets de les minories. I això demana obrir un debat, des de Barcelona; però també des de Perpinyà, Palma, València i totes les ciutats referencials del nostre domini lingüístic sobre la vigència i la necessitat de renovació i revitalització de la DUDL. Un debat que, primerament, ha de ser nostre, però que ha d’implicar minories lingüístiques europees i d’arreu del món i ha de servir per a debatre sobre la necessitat d’un document de referència de la UNESCO en defensa de les llengües minoritàries i sense poder polític.