Des de 1922, defensem la llibertat d'expressió i els drets lingüístics, salvaguardem el patrimoni literari català i promovem el diàleg intercultural.
El PEN Català acull durant un període de dos anys un escriptor o escriptora amenaçat com a conseqüència dels seus escrits.
Promovem la traducció literària per tal de superar la barrera de la diferència idiomàtica que impedeix la comprensió entre els pobles. Treballem tant per difondre la literatura catalana en altres llengües com per prestar suport a la traducció de les obres de la literatura universal al català.
Treballem per l’afirmació i la defensa dels drets lingüístics. El PEN Català va impulsar la redacció de la Declaració Universal dels Drets Lingüístics, signada per 41 centres PEN, 66 ONG i 41 experts en drets lingüístics de tot el món.
El PEN Català fa un seguiment de les violacions dels drets humans comeses contra escriptors, editors, traductors i periodistes de tot el món i organitza campanyes en favor seu.
Vols estar informat de les nostres publicacions i activitats a través de la newsletter?
Pots ser soci o sòcia de ple dret si ets escriptor de qualsevol branca, periodista, editor o traductor i comparteixes els valors fundacionals del PEN.
Si no ets escriptor i vols sumar-te a la defensa de les llengües i la llibertat d’expressió pots formar part del Cercle d’Amics del PEN.
Ajuda’ns a seguir defensant la llengua i la llibertat d’expressió.
Sí! El nostre web s'adapta a dispositius mòbils, però encara està en desenvolupament. Per veure-la ara correctament, consulta-la des d'una mida de pantalla major de 1100px ; )
Ciutat de procedència: Síria
Ciutat d'acollida: Barcelona
Període d'acollida: 2015
Obres destacades:
Quddàs siriani (Missa siríaca), Thaurat hobb, hobb bitaam al-hurriya (La revolució de l’amor, amor amb gust de llibertat)
És el sisè autor resident dins del Programa Escriptor Acollit del PEN Català, i el quart a Barcelona. El poeta sirià ha hagut de deixar el seu país a causa de l’activisme en contra del règim. Com a activista polític, destaca la seva participació en la Declaració de Damasc (2005) que aglutinava tots els opositors al govern per reclamar reformes polítiques. Va pagar un alt preu pel seu compromís polític i per publicar articles d’oposició al règim i l’any 2006 va ser detingut. No va ser alliberat fins després de més de quatre anys, el 2010. Durant els anys de captiveri, el seu cas va ser seguit pel PEN Internacional i altres associacions que vetllen pels drets humans. Ha estat membre del desaparegut moviment opositor Fòrum Democràtic Sirià (2012-2014) i també ha estat entre els fundadors del Partit de la República (2013).
Ugar ha col·laborat amb diferents diaris i revistes del món àrab i té diversos llibres de poesia publicats, entre aquests destaquem Quddàs siriani (Missa siríaca, 2003, textos literaris i poètics) Thaurat hobb, hobb bitaam al-hurriya (La revolució de l’amor, amor amb gust de llibertat), dins la col·lecció editorial Watan wa thaura (Pàtria i revolució) que Ugar va fundar el 2013 a Beirut.