Des de 1922, defensem la llibertat d'expressió i els drets lingüístics, salvaguardem el patrimoni literari català i promovem el diàleg intercultural.
El PEN Català acull durant un període de dos anys un escriptor o escriptora amenaçat com a conseqüència dels seus escrits.
Promovem la traducció literària per tal de superar la barrera de la diferència idiomàtica que impedeix la comprensió entre els pobles. Treballem tant per difondre la literatura catalana en altres llengües com per prestar suport a la traducció de les obres de la literatura universal al català.
Treballem per l’afirmació i la defensa dels drets lingüístics. El PEN Català va impulsar la redacció de la Declaració Universal dels Drets Lingüístics, signada per 41 centres PEN, 66 ONG i 41 experts en drets lingüístics de tot el món.
El PEN Català fa un seguiment de les violacions dels drets humans comeses contra escriptors, editors, traductors i periodistes de tot el món i organitza campanyes en favor seu.
Vols estar informat de les nostres publicacions i activitats a través de la newsletter?
Pots ser soci o sòcia de ple dret si ets escriptor de qualsevol branca, periodista, editor o traductor i comparteixes els valors fundacionals del PEN.
Si no ets escriptor i vols sumar-te a la defensa de les llengües i la llibertat d’expressió pots formar part del Cercle d’Amics del PEN.
Ajuda’ns a seguir defensant la llengua i la llibertat d’expressió.
Sí! El nostre web s'adapta a dispositius mòbils, però encara està en desenvolupament. Per veure-la ara correctament, consulta-la des d'una mida de pantalla major de 1100px ; )
Ciutat de procedència: Zimbabwe
Ciutat d'acollida: Palma
Període d'acollida: 2009-2011
És la primera escriptora que Palma acull dins el programa “Escriptor Acollit”. Mashavave és una jove periodista de 30 anys en llengua shona que al seu país havia treballat per a la premsa independent (The Daily Newspaper, The Daily News, The Financial Gazette) i que ho ha continuat fent malgrat haver hagut de fugir el 2005 de Zimbabwe, a causa de la vulneració continuada de la llibertat d’expressió i de la repressió a què s’ha vist sotmesa. Havia estat Portaveu de Premsa i Relacions Públiques del Movement for Democratic Change (MDC). El seu suport no violent a aquest moviment li comportà la persecució i l’empresonament el 2002 i, també, el 2003. Havia destacat la seva tasca dins la WIPSU (Unitat de Suport a les Dones que es dediquen a la Política). A l’exili, ha continuat els seus estudis i la seva carrera professional. Compromesa en la recerca sobre dones immigrants i sobre la situació de les periodistes a Zimbabwe, els temes que li interessen per damunt de tot són els que tenen a veure amb aspectes socials, quasi sempre referit a les dones. Abans de ser acollida a Palma, Rhodah Mashavave ha viscut a la ciutat alemanya de Darmstadt (2005-2007) amb una beca oferta per la ciutat, i a la ciutat italiana de Grosseto (2007-2009), ja en el marc del programa de la xarxa de ciutats refugi ICORN.
Entre 2009 i 2011, Rhodah Mashavave viu i escriu a Palma, on continua la seva tasca periodística en mitjans digitals del seu país d’origen i en premsa local de Mallorca, per exemple, al Majorca Daily Bulletin.