El passat 29 de setembre, el Consell de Drets Humans de Nacions Unides va adoptar una resolució sobre la seguretat dels periodistes. El text va ser aprovat per consens dels 47 països que conformen aquest organisme de Nacions Unides, i prop d’un centenar d’estats s’hi han adherit.  És, sens dubte, una bona notícia. Algunes organitzacions internacionals de defensa de la llibertat de premsa, com Article19, han parlat d’un text pioner.

A diferència d’altres resolucions semblants d’anys anteriors, aquesta posa l’èmfasi en el paper que han de tenir els estats en la protecció dels periodistes, afirma la necessitat de crear entorns sociopolítics favorables a la llibertat de premsa i insta tots els estats a alliberar els periodistes detinguts i a reformar els textos legals que poden ser usats contra l’exercici de la llibertat de premsa. A més, el text parla de la necessitat de protegir eines professional com el secret de les fonts i la difusió anònima d’informació, i assenyala l’especial vulnerabilitat de les dones periodistes. Un bell text, sense dubte, d’allò que se’n diu la comunitat internacional.

Un cop d’ull als 47 estat membres (els membres d’aquest organisme ho són per períodes de tres anys i només poden tenir dos mandats consecutius) que han aprovat el text unànimament és suficient per a l’escepticisme. El text “pioner” neix impulsat, entre d’altres, per Mèxic, un dels països més perillosos del món per a l’exercici del periodisme, i on la protecció governamental és més que dubtosa, Xina,  un país on els periodistes dissidents són empresonats, Cuba, on tota la informació està fèrriament controlada per l’estat, o Aràbia Saudita, on hi ha blogaires condemnats a deu anys de presó i a 1000 cops de fuet per ofenses a la religió.

Reporters Sense Fronteres té una classificació mundial de la llibertat de premsa, en què figuren 180 països. D’entre els que ocupen els 35 darrers llocs del rànquing, n’hi ha ni més ni menys que 15 que són membres de l’organisme internacional que ha aprovat la resolució: Algèria (lloc 129), Indonèsia (130), Marroc (131), India (133), Filipines (138), Veneçuela (139), Etiòpia (142), Bangladesh (144), Rússia (148), Mèxic (149), Burundi (156), Aràbia Saudita (165), Cuba (171), Viet Nam (175) i Xina (176). La resolució de Nacions Unides seria una bona notícia, només que servís per millorar la seguretat dels periodistes als països impulsors.

freedom

Més informació:

– La resolució de Nacions Unides, explicada i valorada per Article19.

– Text de la resolució.

Classificació mundial de la llibertat de premsa de Reoporters Sense Fronteres.