Hi ha un vell acudit de Forges en què apareix un jove de cabells llargs que camina mentre llegeix un llibre. Dos homes més grans, calbs i amb ulleres fosques, se’l miren, i un d’ells comenta: “Si es que van provocando”.

La realitat copia l’acudit: Faizah Shasheen ho ha patit en carn pròpia. És una ciutadana britànica de 27 anys, musulmana, i poc sospitosa de terrorisme: és psicòloga i treballa al NHS (National Health Service) britànic, on tracta d’evitar que els joves amb problemes de salut mental es radicalitzin. El passat 25 de juliol tornava a Anglaterra des de Turquia, on havia passat la lluna de mel. A la seva arribada a l’aeroport de Doncaster (Sheffield), va ser detinguda perquè durant el vol d’anada, quinze dies abans, un membre de la tripulació del vol de Thomson Airways havia informat de la seva conducta sospitosa: llegia un llibre amb la paraula Síria al títol. Faizah Shasheen va ser detinguda per la policia, que actuava seguint les noves disposicions de la legislació antiterrorista britànica. Després de quinze minuts d’interrogatori va ser alliberada, amb la càrrega de la humiliació i de la sensació d’haver estat culpabilitzada per la seva condició de musulmana.

I quin era el llibre que la va fer objecte de l’acusació de conducta sospitosa? Ni més ni menys que un volum que havia rebut una ajuda d’un programa del PEN anglès, i que la pròpia web del PEN anglès promou. Syria speaks és un recull de textos i documents gràfic s de diversos artistes sirians que s’oposen a la dictadura. Un llibre que dóna veu als que no la tenen, una celebració de la llibertat.

En el món exasperat per la seguretat, com en l’acudit de Forges, la lectura d’un llibre pot ser una provocació. És impossible no preguntar-se cap a on anem.

Més informació:

– la notícia al diari “The Independent”

comunicat del PEN anglès sobre la detenció de Faizah Shasheen.

– informació sobre llibre Syria speaks