Sí! El nostre web s'adapta a dispositius mòbils, però encara està en desenvolupament. Per veure-la ara correctament, consulta-la des d'una mida de pantalla major de 1100px ; )

Ramón Esono Ebalé

Dibuixant i activista

Ramon Esono Ebalé (1977), àlies Jamón y Queso, és un guardonat escriptor, dibuixant i activista que, a més d’editar el seu blog satíric, ha publicat una novel·la gràfica, La pesadilla de Obi, el 2014, finançada per la ONG EGJustice i inspirada i crítica amb la figura de Teodoro Obiang, dictador de Guinea Equatorial.

Esono Ebalé és un conegut crític del president Obiang i el seu govern, i utilitza els seus dibuixos per denunciar i conscienciar sobre els alts nivells de desigualtat a Guinea Equatorial, així com sobre les violacions als drets humans comeses per l’Estat.

El 16 de setembre de 2017 va ser arrestat a Malabo, la capital de Guinea Equatorial, en teoria per ser interrogat pels agents de seguretat pels seus dibuixos crítics amb el president Obiang i altres càrrecs del govern. Tot i això, pocs dies després diversos canals de notícies van informar que Ebalé estava sent investigat per presumpte blanqueig i falsificació de capital. Va ser portat davant el jutge el 20 de setembre i li van preguntar sobre aquestes acusacions. Tot seguit el van enviar a la presó Black Beach de Malabo on va ser retingut en forma de detenció judicial preventiva a l’espera d’investigacions. Esono Ebalé va comparèixer als Tribunals el 3 d’octubre per declarar davant un jutge. Finalment, després de sis mesos a la presó, Ramon Esono va ser alliberat el 7 de març de 2018. Actualment viu exiliat fora de la seva Guinea Equatorial natal.

De formació autodidacta, va rebre classes de dibuix al Centre Cultural de España a Malabo i ha guanyat premis com el Regarde 9 del Festival de Còmic d’Angulema i el de la revista Àfrica i Mediterrani a Bolònia. A internet ha impulsat el webzine Las locuras de Jamón y Queso i l’emissora virtual Locos TV. Ha viscut exiliat a Paraguai i El Salvador.

En els seus còmics predomina el compromís amb la realitat política i social del seu país i exagera bastant i juga amb elements que no sols evoquen la política africana sinó també els tabús respecte a l’homosexualitat i els transvestits, per exemple.

Ha estat censurat nombroses vegades i ha arribat a publicar els seus globus sense text a l’interior per denunciar la situació. Treballa com a caricaturista en nombrosos mitjans i ha exposat també en alguns dels fòrums més importants del món.

Acte d’entrega