23 de novembre 2017 – El PEN Internacional està extremadament preocupat per les creixents restriccions al dret a la llibertat d’expressió i opinió a Catalunya durant i després del referèndum sobre la independència de l’1 d’octubre de 2017. Mentre s’apropen les eleccions autonòmiques convocades pel 21 de desembre, la nostra organització està particularment alarmada per denúncies d’abusos i violència contra periodistes a uns nivells sense precedents.

‘Perquè unes eleccions siguin lliures i justes, és vital que els periodistes puguin treballar sense persecucions, intimidacions i ingerències, per així poder funcionar lliurement, parlar amb qui vulguin i escriure el que desitgin. Els mitjans tenen un paper legítim en una democràcia: actuen com a vigilants, plataformes per campanyes, fòrums oberts de debat i educadors públics, perquè així la gent pugui participar plenament en les eleccions. La forma en què el Govern Espanyol ha reaccionat a la crisi fins ara és causa d’una gran inquietud i és contrària al tipus de missatge que Espanya –i la Unió Europea– transmet a altres països amb eleccions fortament contestades i partidistes. La democràcia comença a casa’, ha dit Salil Tripathi, president del Comitè d’Escriptors Empresonats del PEN Internacional.

Dels informes creïbles i ben documentats de l’ús excessiu de la força per part dels cossos de seguretat el dia de la votació -que encara requereixen una investigació profunda i imparcial per part d’un organisme independent d’experts- el PEN Internacional subratlla també l’empitjorament de l’ambient pel que fa a la llibertat de premsa. La creixent polarització en el debat sobre la independència de Catalunya està tenint un impacte directe en la llibertat d’expressió, que es caracteritza per la manca d’una informació equilibrada en els dos bàndols del debat, incloent-hi els mitjans de comunicació públics.

Alguns exemples d’aquest empitjorament del clima per la llibertat d’expressió inclouen:
• Casos de periodistes sotmesos a abusos a les xarxes socials i en alguns casos a violència física. Tant favorables com contraris a la independència de Catalunya han denunciat ser afectats per unes accions que han implicat actors públics i privats.
• Les autoritats judicials que formulen càrrecs per ’insult’ contra l’editor de la revista satírica El Jueves i el còmic de ràdio Eduard Biosca per bromes que van fer sobre la policia espanyola.
• Professors de tres escoles de la Seu d’Urgell estan sent investigats per promoure, suposadament, el llenguatge d’odi, debats a classe sobre el referèndum i la repressió de la policia espanyola; i,
• Un professor ha estat arrestat breument i segueix sent investigat per incitació a l’odi per haver criticat la violència policial a les xarxes socials.

El PEN Internacional ja ha expressat la seva preocupació sobre l’ús de mesures judicials per frenar el debat democràtic a Catalunya i l’ús, en alguns casos, de presó preventiva per càrrecs criminals contra la protesta no violenta. Entre altres, això inclou els casos de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, personalitats de la societat civil secessionista, que han estat acusats de rebel·lió i sedició, així com els casos de líders polítics de primer nivell o polítics locals amb càrrecs de desobediència criminal, prevaricació i malversació de fons públics.

‘Unes eleccions democràtiques no són possibles quan els governs dificulten la llibertat d’expressió durant la campanya electoral’, ha dit Marjan Strojan, president del Comitè d’Escriptors per la Pau del PEN Internacional. Ha afegit que ‘les autoritats espanyoles han de mostrar moderació i acceptar que el discurs separatista també pot contribuir al pluralisme i ha de ser tolerat en una societat democràtica, sempre que no inciti a la violència’.

El PEN Internacional destaca la importància d’una llibertat d’expressió sense obstacles i una premsa lliure, com a pilars d’una societat democràtica. En el context de la campanya electoral que iniciarà el 6 de desembre de 2017, demanem a les autoritats espanyoles i catalanes que:
• Prenguin totes les mesures necessàries per assegurar unes eleccions lliures i justes, en particular pel que fa a la situació dels mitjans:
– Assegurar que tots els periodistes puguin portar a terme la seva feina sense ingerències; i,
– Garantir l’accés dels mitjans i assegurar una cobertura imparcial i una igualtat det tracte a tots els partits polítics per part dels mitjans de comunicació públics;
• Abstenir-se de l’ús de la justícia com a instrument per suprimir la llibertat d’opinió, expressió i debat; i,
• Prendre les mesures necessàries per generar un clima propici perquè els ciutadans catalans expressin pacíficament les seves opinions polítiques, incloses aquelles sobre l’autodeterminació.