En el marc de l’encontre de la xarxa internacional de ciutats-refugi, ICORN, que se celebra aquests dies a Lillehammer (Noruega), s’ha presentat la nova campanya del PEN Internacional, Make Space. Ho ha fet l’escriptor kenyà Ngũgĩ wa Thiong’o, que fa poc ens visitava a Barcelona.

make_space

Si haguéssim de traduir al català el nom d’aquesta campanya segurament n’hauríem de dir Fes lloc.  La missió essencial de Make Space és,  d’acord amb la declaració succinta que encapçala el seu web, “crear oportunitats per als escriptors que han patit desplaçament forçat o viuen a l’exili”. La campanya neix amb la voluntat d’incloure publicacions, encontres, pressió política i accions per Internet. Tota aquesta feina,  a la qual es poden afegir els diferents centres PEN del món, es posa al servei dels objectius de millorar la convivència intercultural i la comprensió de les realitats de l’exili, l’asil i la marginalització que sovint comporten. De manera especial, vol combatre l’hostilitat creixent amb què es troben els refugiats arreu del món i tractar la qüestió de les amenaces a què s’enfronten escriptors i periodistes de tot el planeta.

Make Space es llança amb una declaració que sintetitza la seva filosofia i objectius. Hi llegim: “Alguns de nosaltres som desplaçats, alguns som refugiats i sol·licitants d’asil, alguns hem viscut a l’exili, o ens hem hagut d’amagar als nostres països. Però tots som escriptors i fem servir les paraules de manera que poden canviar i donar forma a la societat del nostre voltant. I –siguem qui siguem, siguem on siguem– quan fem lloc, de manera conscient, a les històries de les comunitats de desplaçats a casa nostra, fem lloc a una comprensió cultural compartida que ens enriqueix i ens connecta, tot trencant els sistemes de divisió alienadors i deshumanitzadors.  És hora d’actuar, i d’actuar junts”.

La campanya neix amb el suport de més de 200 escriptors i artistes de renom internacional, entre els quals es troben Salman Rushdie, Isabel Allende, l’artista xinès  Ai Weiwei, Margaret Atwood, Yann Martel, Mario Vargas Llosa, Karl Ove Knausgaard, Noo Saro-Wiwa i Viet Thanh Nguyen. En paraules recollides a The Guardian, Salman Rushdie ha assenyalat que es tracta d’”una destacada plataforma pública contra el racisme i la xenofòbia” i “un esforç concertat des del cor de la indústria editorial per fer que els escriptors tinguin les oportunitats que els corresponen en justícia”.

Més informació:

Pàgina web de la campanya Make Space
Declaració de la campanya i llistat de signataris.
– La campanya Make Space a The Guardian.