Hamid, acollit a noruega dins la xarxa de ciutats refugi ICORN, visitarà Barcelona i Agramunt del 8 al 18 de febrer

El PEN Català, gràcies a la col·laboració dels Serveis de Solidaritat i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona i de l’Associació Jiwar Creació i Societat, ha programat l’estada del músic i poeta sudanès Abazar Hamid per al proper mes de febrer.

La visita del músic, que residirà durant deu dies a la residència-viver de creació Jiwar, consistirà amb la programació de diverses activitats a Barcelona i a Agramunt que s’anunciaran properament.

Abazar Hamid viu actualment a la ciutat noruega de Harstad, acollit des del 2014 quan va arribar des del Caire on s’havia exiliat. Harstad forma part de la xarxa de ciutats refugi ICORN, a la qual també pertany Barcelona gràcies a la col·laboració del PEN Català i l’Ajuntament de la ciutat.

____________

Biografia d’Abazar A. Bagi Hamid:
Músic i escriptor

Abazar A. Bagi Hamid va créixer a l’anella cultural entre Sudan i el Golf, per això la seva música està arrelada a la tradició sudanesa i la música africana característica de l’àrea del Golf, a part d’estar profundament inspirada pel reggae i la música afro-llatina. Les cançons d’Abazar Hamid tracten temes que van des de la pau i l’amistat fins al genocidi, la pèrdua dels éssers estimats o les cançons planyívoles sobre els pobles sencers destrossats pel govern sudanès.

Hamid va començar a cantar per la pau al Sudan des de ben jove i va formar la seva primera banda, “Balsam”, a la universitat. El 1997 va esdevenir famós a nivell regional quan es va unir al grup “IGD ELGLAD” i el 2005 va deixar la seva feina d’arquitecte per dedicar-se exclusivament a la carrera musical amb el projecte “Rainbow Songs” (“Cançons de l’Arc Iris”). Aquest projecte va reunir músics de tot Sudan per crear cançons sobre Drets Humans i dignitat que poguessin passar la censura del comitè sudanès encarregat de controlar la música.

El 2006 va col·laborar amb diverses organitzacions que treballaven amb les anomenades cantants de l’odi (Hakama –col·loquialment Janjaweed–) a Darfur. L’objectiu del projecte d’Abazar era el de convèncer les cantants perquè tinguessin un rol actiu en el moviment pacífista, mentre que, anteriorment, els seu paper tradicional era el de compondre i cantar cançons per incitar els homes a la guerra, desferrant els seus instints més violents.

Abazar Hamid va publicar el seu primer àlbum en solitari, “Sabahak Rabah” (“Bon dia, casa”) el 2007. Les seves cançons, que tractaven temes polítics i socials, van ser fortament censurades pel govern de Sudan. A causa d’això i de les amenaces verbals de les quals va ser objecte, el 2008 va decidir exiliar-se al Cairo.

El 2009, en col·laboració amb altres músics sudanesos i egipcis, va iniciar el projecte “Democratizing Music” (“Democratitzant la música”), entès com un fòrum on els artistes podien compartir recursos en lloc de rivalitzar entre ells per obtenir-los. El projecte va produir diversos espectacles, concerts i un àlbum, “Listen to the Banned” (“Escolteu els prohibits”), que incloïa la cançó “Peace to Darfur” (“Pau a Darfur”), que havia estat prèviament censurada al seu país.

Abazar A. Bagi Hamid va arribar a Harstad (Noruega) el 10 de desembre de 2014 com el primer músic acollit a la ciutat dins la xarxa ICORN.
 

Enllaços d’interès:

Abazar Hamid: Freemuse i Deeyah presenten “Listen to the Banned”

Abazar Hamid i Khalid Hararah: “Peace Needs Time – When Music Gets Dangerous”

Notícia a Freemuse sobre la tasca d’Abazar Hamid amb les cantants de l’odi de Sudan

 

Pau a Darfur

Darfur, la pau vindrà

Veniu pau i justícia
Tota víctima mereix justícia
Justícia i pau duradora

La pau vindrà a Darfur

La gent s’asseu a terra per dialogar
Cap culpable no escaparà del seu crim
I uns quants obtindran el perdó de Déu

Això durà la pau a Darfur

I la gent es reunirà amb els seus estimats
A Hwakirhm i als pobles
Els pobles cremats
Seran reconstruïts amb la pau a Darfur

© Abazar Hamid
*Per escoltar “Salaam Darfur”: https://youtu.be/WxtCNPxh98o?t=33s