L’entitat ha valorat la seva defensa de les llibertats i de les minories, juntament amb la persecució judicial de què és objecte a Turquia

El Comitè d’Escriptors Perseguits i la Junta del PEN Català han decidit atorgar la 15a edició del Premi Veu Lliure a l’escriptora turca Pınar Selek, autora de diversos llibres de ficció i assaig i que és objecte d’una ferotge persecució judicial per part del règim turc.

Pınar Selek va néixer l’any 1971 a Istanbul i és sociòloga. Tant en forma d’assaig com de narrativa de ficció, ha escrit sobre la situació de les dones, de les classes desafavorides, de les minories sexuals i de les minories nacionals (kurds i armenis, de forma especial) del seu país. És una de les fundadores de la revista feminista Amargi. Escriu en turc i en francès. D’entre les seves obres podem destacar assajos sobre la discriminació de la comunitat armènia (Parce qu’ils sont Arméniens), sobre la situació de la dona o sobre la cultura patriarcal i militar a Turquia L’olla militar turca (en català a Saldonar, 2024). Pel que fa a les obres de ficció, destaquen la seva novel·la La pensió dels que estan de pas (en català a Manifest Llibres, 2024) i la més recent Azucena ou les fourmies zinzines.

La persecució judicial de Pinar Selek va començar amb la seva detenció el juliol de 1998, poc després d’una explosió al Basar de les Espècies d’Istanbul en què varen morir set persones i més de cent varen resultar ferides. Pinar Selek va ser acusada amb relació a l’explosió i va passar dos anys a la presó, on va ser objecte de tortures. Ha estat jutjada amb relació a l’explosió, però ha estat absolta en quatre ocasions (2006, 2008, 2011 i 2014) sobretot a partir d’informes experts que concloïen que l’explosió havia estat accidental. Tanmateix, el seu cas ha estat reobert cada vegada i continua obert. Ara mateix, està pendent d’una vista que ha de tenir lloc el febrer de 2025. Pinar Selek viu a França des del 2012 i actualment té les nacionalitats turca i francesa. El PEN Internacional i altres centres PEN, que ha fet un seguiment molt proper del seu cas, relaciona les acusacions amb la seva tasca de denúncia de la discriminació dels kurds i ha demanat repetidament que el cas judicial sigui sobresseït.

Selek ha estat beneficiària del Programa d’Escriptors en l’exili del PEN Alemanya. També ha rebut la medalla Grand Vermeil, un reconeixement de l’Ajuntament de París.

El Comitè d’Escriptors Perseguits i la Junta de PEN Català han valorat, com a elements que fan Pinar Selek plenament mereixedora del Premi Veu Lliure, el seu ferm compromís amb els valors de la llibertat i la no discriminació, l’alt interès de l’obra assagística i literària i la persecució judicial a què continua sotmesa.

A causa de la persecució que pateix Selek, la premiada no pot sortir del territori francès. Per aquest motiu el PEN Català farà l’entrega del Premi el 13 de novembre a les 19 h a la seu d’Òmnium Catalunya Nord a Perpinyà.

Al llarg de la roda de premsa la guanyadora ha agraït l’entrega del premi al PEN Català: “us agraeixo que m’hàgiu acollit en la història de les vostres lluites per la llibertat, el cant de les quals travessa fronteres, les més sovint traçades i sostingudes per la violència”.

També ha destacat la impossibilitat de sortir de territori francès a causa de l’ordre d’arrest internacional que Turquia ha expedit contra la seva persona, impedint que pugui venir a recollir el premi a Catalunya amb normalitat.

La guanyadora ha volgut recordar les lluites compartides dels pobles oprimits que tan familiars són a casa nostra: “el Premi Veu Lliure m’embolcalla amb una nova llum màgica que ve de Catalunya. Aquest país també coneix la repressió i sap com n’és de preciosa la lluita per la dignitat i per la llibertat. He entès el missatge… la duré als armenis, als kurds i a tots els pobles reprimits.”

Els seus llibres

Aprofitant l’ocasió, s’han presentat els llibres en català de l’autora que en els pròxims dies arribaran a les llibreries, L’olla militar turca, publicat per Saldonar, i La pensió dels que estan de pas, publicat per Manifest Llibres.

A l’assaig L’olla militar turca, Selek estudia els mecanismes socials i polítics que transformen un nen en un subjecte de violència, capaç d’exercir-la per defensar els valors masculins que se li han inculcat des del naixement. Amb arguments brillants, destapa les fases de construcció de la masculinitat al seu país: la circumcisió, la primera experiència sexual, el servei militar, la feina, el matrimoni i la paternitat. Per raonar com es fabriquen uns monstres en potència, Pınar Selek retrata el servei militar, obligatori a Turquia, a través d’una investigació de camp, i revela les connexions entre militarisme, nacionalisme i patriarcat.

La novel·la La pensió dels que estan de pas passa a Yedikule, un dels barris més antics d’Istanbul, on quatre joves amants de la llibertat busquen el seu lloc en una societat congelada des del cop d’estat del setembre del 1980. La situació de les dones i les minories, les convencions socials i l’opressió política pesen sobre ells. A Sema, el somiador, li agradaria anar a la universitat. Saleh, l’aprenent de fuster, vol continuar el seu art on va créixer, mentre que Hassan, el músic, voldria portar el seu art a la carretera. Només Elif opta pel perillós camí de la revolució. Homenatge a una ciutat i a les seves comunitats, una reflexió sobre la pertinença i una lliçó d’humanitat, la primera novel·la de Pınar Selek és la novel·la de tota una generació que busca el camí entre la Turquia d’ahir i la Turquia de demà.

La junta del PEN denuncia la cancel·lació per part de la Casa de la Generalitat de l’acte d’entrega del premi previst a quinze dies de celebrar-se

L’acte d’entrega del Premi estava previst que tingués lloc a la Casa de la Generalitat. Els preparatius es van fer en coordinació amb l’equip tècnic de l’espai fins que el 28 d’octubre de 2024 vam rebre un correu breu en què se’ns indicava que no acollirien l’acte, ja que: “l’activitat prevista no s’ajusta completament a les competències i a l’àmbit d’actuació de la nostra institució”.

Davant d’aquesta negativa sobrevinguda vam contactar amb Òmnium Catalunya Nord que s’ha ofert a acollir l’acte a la seva seu, la Casa Camprodon de Perpinyà el 13 de novembre a les 19 h.

La junta del PEN Català vol denunciar aquesta cancel·lació unilateral de l’acte. En els pròxims dies l’entitat elevarà una queixa formal a la Casa de la Generalitat. Pensem que no se’ns han ofert uns motius prou justificats que expliquin aquesta cancel·lació al darrer minut, quan ja s’havien fet totes les gestions i enviat les invitacions pertinents. Agraïm el compromís i l’acolliment d’Òmnium Catalunya Nord que han fet que puguem dur a terme aquesta activitat el mateix dia i hora en què havíem d’entregar el premi a la Casa de la Generalitat a Perpinyà. Creiem que és injustificable que el nou director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Cristopher Person, cancel·li un acte d’aquesta importància amb el prestigi que tenen tant l’autora premiada, Pinar Selek, com el PEN Català i el Premi Veu Lliure.