El passat dia 3 d’octubre, vam tenir l’honor de rebre la visita de l’equip ucraïnès del festival literari Frontera Fest, un dels esdeveniments literaris més importants de la ciutat de Lutsk, situada a l’oest d’Ucraïna. Aquest festival, que va celebrar la seva darrera edició entre el 27 i el 28 de juliol de 2024, s’ha convertit en un espai clau per mostrar com la cultura ucraïnesa es manté viva i resilient en temps de guerra.

Els representants del festival, Mykyta Moskaliuk (director de programació), Anna Yekymenko-Polishchuk (directora d’operacions) i Liliia Shutiak (responsable de comunicació), van compartir amb nosaltres els reptes que han enfrontat en el context actual i van expressar el seu interès en establir col·laboracions amb el PEN Català. El festival Frontera Fest té com a eix central la promoció de les llengües romàniques i la literatura, amb un fort component de diàleg intercultural, i ha esdevingut un punt de trobada per escriptors, traductors i mitjans de comunicació d’Ucraïna i altres països.

L’equip ucraïnès visitava Barcelona amb motiu de la seva responsabilitat en la programació de literatura ucraïnesa durant la fira Liber, un dels principals punts de referència del sector editorial, que es va celebrar recentment a la capital catalana. Aquesta visita suposa un pas més en l’enfortiment dels vincles culturals entre Ucraïna i Catalunya, en un moment especialment significatiu per al poble ucraïnès.