Òxford, 24 a 27 de setembre de 2024

Entre els dies 24 i 27 de setembre de 2024, es va fer a Òxford (Anglaterra) el 90è Congrés de PEN Internacional amb el lema Writers in a World at War (Escriptors en un món en guerra). Els delegats de més de 90 països es van reunir en el context de les crisis globals en curs per explorar qüestions crucials, inclosa la importància de la Carta del PEN, el paper de la literatura a través de les fronteres i el futur dels principis del PEN i la missió de solidaritat.

Al llarg de dimarts 24 es van fer les diferents reunions dels Comitès de Traducció i Drets Lingüístics, Dones Escriptores, Escriptors per la Pau, Escriptors a la presó, amb l’adopció de diferents resolucions, algunes de les quals serien debatudes en l’Assemblea.

El vespre, l’autora palestina Adania Shibli va inaugurar el Congrés amb un discurs magistral, entrellaçant narratives personals amb coneixements més amplis sobre el silenci, el llenguatge i els efectes colonials sobre la identitat palestina.

Les sessions de l’Assemblea General varen iniciar-se dimecres 25, amb els diferents informes de la Junta del PEN Internacional on es resumiren les actuacions del darrer any, l’estat de comptes i l’informe del secretariat. A continuació es va presentar la proposta de crear un comitè de Joves escriptors del PEN, i es van fer diferents taules de debat, com ara la que tractà sobre Els Estatuts de PEN: la seva història i rellevància en l’actualitat i sobre Poder, privilegi i equitat d’expressió: maneres de practicar la solidaritat mundial.

De les sessions de dijous 26, cabria destacar els debats sobre Escriptors en temps de guerra (i conflicte) i el que parlà de Per què el dret de protesta és una qüestió de llibertat d’expressió. Igualment, es varen debatre les resolucions a adoptar: dues resolucions significatives condemnant les greus violacions a la llibertat d’expressió a Palestina i Israel després dels esdeveniments del 7 d’octubre de 2023, i abordant la urgent necessitat de mecanismes de protecció per als escriptors en risc a tot el món.

Cal destacar que l’Assemblea de Delegats va fer una crida a l’adopció d’una acció ràpida i coordinada de tots els sectors: governs, societat civil i institucions culturals, per salvaguardar i defensar la justícia, l’equitat i els drets humans dels escriptors a Palestina, Israel i més enllà.

Per un altre costat, es va exposar l’informe, Assistència d’Emergència: Els Desafiaments per Garantir la Seguretat dels Escriptors en Temps de Crisi. Aquest diàleg polític il·lustra l’espectre de desafiaments que PEN International ha enfrontat per ajudar els escriptors forçats a fugir de les seves llars en països com l’Afganistan, Bielorússia, Eritrea i Nicaragua.

Es va constatar la necessitat d’impulsar l’Assistència d’Emergència, que arriba en un moment crític, on la repressió dels escriptors —igual que la de molts altres actors de la societat civil— s’intensifica, i el pes de l’autoritarisme creix arreu del món.

Les sessions de divendres 27 varen incloure els debats següents: Veus joves; Equitat en l’expressió; i La literatura no coneix fronteres.

Igualment, a la tarda de divendres es van proclamar eles resultats de les eleccions, que conduïren a la reelecció de Burhan Sonmez com a President de PEN International, l’elecció d’Arne Svingen com a Secretari Internacional, Kim Echlin com a Membre de la Junta i la reelecció de Salil Tripathi com a Membre de la Junta.

El membre del PEN Català, Carles Torner va ser elegit com a Vicepresident i Judyth Hill com a Presidenta del Comitè d’Escriptores. Ma Thida va ser reelegida com a Presidenta del Comitè d’Escriptors a La Presó. Folu Agoi, Jacob Sondergaard i Angela Christofidou van ser elegits per al Comitè de Recerca.

Pel que fa a les noves incorporacions, PEN República Dominicana va ser oficialment reconegut com el més recent Centre PEN, i es va establir el Comitè de Joves Escriptors com el cinquè i més recent Comitè de PEN International.

El Congrés es va cloure amb la Nit de poesia, on van intervenir trenta autores i autors de diferents centres PEN de tot el món, entre els quals s’hi comptaren Carles Torner i J. M. Vidal-Illanes, del PEN Català.