Més de 60 persones es van reunir el passat 8 d’octubre a la sala Oriol Bohigas de l’Ateneu Barcelonès per homenatjar i acompanyar a Àlex Broch a l’acte Àlex Broch, una vida intel·lectual dedicada a la crítica literària, organitzada pel PEN Català, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i l’Ateneu Barcelonès.

© Carme Esteve / AELC

L’acte va començar amb els parlaments de Lluïsa Julià, vicepresidenta de l’Ateneu Barcelonès, Sebastià Portell, president de l’AELC, i Manel Guerrero, membre de la junta del PEN Català. Julià va destacar que “Broch ha contribuït a convertir el sistema literari català en un referent de prestigi. És una figura indiscutible en la crítica literària en llengua catalana”. Per la seva banda, Portell va subratllar que “Ni la conversa que tindrem avui, ni l’ofici literari serien possibles sense l’aportació d’Àlex Broch”. Finalment, Guerrero va remarcar que Broch és una baula clau per a la literatura catalana i el PEN Català.

© Carme Esteve / AELC

A continuació, es va celebrar una taula rodona moderada per Mireia Sopena, amb la participació de Lluïsa Julià, Margarida Aritzeta, Josep Lluch, Jaume Pont i Josep Maria Sala-Valldaura, que van abordar les diferents facetes de l’homenatjat.

Jaume Pont va reivindicar el llegat de Broch, descrivint els seus estudis com una pedra angular de la literatura catalana, alhora que una proposta indiscutible de futur.

Margarida Aritzeta va destacar el compromís de Broch amb el país, la llengua i la literatura, ressaltant la seva voluntat de crear vincles entre totes les generacions, incloent-hi les de l’exili exterior i interior. Aritzeta va afegir que Broch havia entès que, perquè la literatura catalana existís, no només eren necessaris escriptors, sinó també algú que la comentés, en parlés i la critiqués.

Josep Maria Sala-Valldaura va compartir una anècdota i, amb un símil futbolístic, va descriure Broch com “el Schuster, l’Iniesta i el Xavi de la literatura catalana”, no només com a capità, sinó també com a estratega que distribuïa joc.

Josep Lluch, parlant del Broch editor, va posar en relleu la seva ment analítica i la sorprenent visió global que tenia dels projectes editorials.

Lluïsa Julià va subratllar el seu paper clau en el desenvolupament dels premis de la crítica en català, i va elogiar la seva generositat.

© Carme Esteve / AELC

Després de la taula rodona, un emocionat Àlex Broch va pujar a l’escenari per agrair aquest homenatge i les paraules dedicades a la seva carrera i persona. Tot seguit, Marta Nadal el va entrevistar, abordant temes com el context i els ideals de la seva generació, els seus orígens humils i com es va poder formar mentre havia de treballar. Broch també va reflexionar sobre la voluntat generacional de cuidar la cultura i comprometre’s amb les associacions d’escriptors, així com sobre la categorització de la història literària i els reptes que planteja la construcció del cànon.

Recupera l’acte aquí