El 21 de juny el PEN Català va participar en el seminari internacional d’Artist at Risk, que va organitzar el CCCB en el marc del Dia Orwell.

Artistes i professionals del món de la cultura van reflexionar sobre art i drets humans en un seminari internacional organitzat en col·laboració amb la xarxa Artists at Risk.

L’acte va comptar amb dues taules rodones, la primera va parlar de la situació d’artistes que viuen en circumstàncies de persecució o vulneració de drets i llibertats fonamentals. Plantejant quines estratègies es poden desplegar des de l’art per esquivar la censura. Hi van participar Cèlia Carbonell (Irídia), Elgio (Cantant, Sabadell), Khanda Hameed (Filòsofa, Kurdistan) i Nabaz Samad (Crític d’art i traductor, Kurdistan), Shareef Sarhan (Artista, Palestina) i Fernando Paniagua (No Callarem).

A la segona taula rodona es va parlar de les xarxes de suport a aquests artistes, de quin paper poden jugar institucions o projectes culturals en la defensa dels drets humans i com es poden articular espais que garanteixin la llibertat creativa i articulin xarxes de suport de llarga durada. Hi van participar Marita Muukkonen i Ivor Stodolsky (Artists at Risk),  Rosa Cerarols (Comissària al Konvent), Helge Lunde (director de la Xarxa internacional de ciutats refugi), Gemma Rodríguez (directora del Programa Escriptor Acollit del PEN Català) i Elisabet Goula (CCCB).

Gemma Rodríguez va explicar la nostra experiència acollint escriptors perseguits, destacant la importància de fer residències de 2 anys, ja que normalment són més breus. Això permet l’entitat conviure amb els escriptors, i a ells els permet tornar a emprendre la seva activitat literària.

Moltes vegades, aquests escriptors participen en activitats per ajudar a fer entendre a la gent, sobretot els més joves, de la importància de protegir la llibertat d’expressió i aquells que la defensen.