La Muriel de Barcelona ha acollit la presentació en societat del nou Comitè d’Escriptores el 12 de juny amb una Catarsi Feminista. L’esdeveniment, que ha començat a les 19 h, ha girat entorn dels atacs misògins del dia a dia que viuen les dones, i sobretot les escriptores com a persones públiques.  La sessió ha estat moderada per la Gemma Ruiz, qui ha guiat una conversa amb la Carla Vall, la Carme Riera i la Llucia Ramis.

Entre les assistents hi ha hagut membres del comitè d’escriptores com Mercè Otero, Maria Àngels Cabré, Pilar Godayol o Montserrat Bacardí, i escriptores com Inés Macpherson, Roser Miquel, Tònia Passola o Lourdes Toledo.

Laura Huerga, presidenta del PEN i membre del Comitè d’Escriptores, ha inaugurat l’acte presentant el PEN i el nou comitè.

Gemma Ruiz ha obert la sessió amb una reflexió sobre els prejudicis històrics envers les escriptores i artistes, i ha compartit una anècdota personal: “Ser escriptora és que et preguntin els periodistes (homes) si també el poden llegir els homes”, ha dit Ruiz amb un somriure.

Seguint la fórmula “Ser escriptora és que…” s’han plantejat diferents escenaris d’assetjament i menysteniment que viuen les escriptores pel sol fet de ser dones i escriure.

Amb la introducció de: “Ser escriptora és que un senyor et digui que has escrit malament l’última paraula d’un llibre, d’altra banda, premiat,” Carme Riera ha compartit una experiència on un escriptor de renom li va dir que l’última paraula d’un dels seus llibres estava mal escrita, “ja que Marià s’accentua sempre, però la paraula era Maria”.

Les escriptores han compartit, algunes amb un to lleuger, algunes més serioses, experiències i casos d’assetjament que han patit.

Carla Vall ha posat en relleu que no es tracta de casos aïllats, sinó de patrons sistemàtics. “Els espais d’impunitat fan que aquestes actituds creixin,” ha dit Vall, subratllant la necessitat de visibilitzar i denunciar aquests comportaments, destacant la importància de traslladar aquestes experiències a l’esfera pública com una de les millors estratègies per combatre la violència masclista.

“Per les ments masclistes no som un objecte creador,” ha dit Ruiz, afegint que aquestes actituds tenen com a objectiu relegar les dones al paper de muses passives, en lloc de subjectes actius en la creació cultural.

Entre les intervencions, les assistents han compartit anècdotes similars, creant un espai de suport mutu i comprensió. L’acte ha finalitzat amb un piscolabis, oferint una oportunitat per continuar la conversa de manera més informal i íntima. La trobada ha servit com a celebració de la (re)estrena del Comitè d’Escriptores i com un tret d’inici de les activitats que té preparades pel 2024.