La cloenda dels actes dedicats al Dia Internacional de l’Escriptor/a Perseguit/da va tenir lloc el 16 de novembre a la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona, en un acte organitzat conjuntament amb l’ICIP i Biblioteques de Barcelona, el PEN Català va fer un sentit homenatge a Viktòria Amèlina, escriptora i periodista ucraïnesa assassinada per les forces armades russes en un atac amb míssils contra edificis civils a la ciutat de Kramatorsk.

Aquest homenatge va ser, també, un record per a tots aquells escriptors i periodistes ucraïnesos que han perdut la vida durant la invasió russa. Moderat per Cristina Mas, va comptar amb la participació de l’escriptor colombià Héctor Abad Faciolince, impulsor de la campanya ‘Aguanta Ucrania’, Volodýmyr Yermòlenko, president del PEN Ucraïna, i Carles Torner.  Va ser acompanyat per l’actuació musical dels ucraïnesos Sergey Maiboroda i Anna Slizínova, membres del col·lectiu Unlock Art.

Foto: ICIP

L’acte es va iniciar amb la benvinguda de Laura Huerga, presidenta del PEN Català, i Kristian Herbolzheimer, director de l’ICIP. Huerga va presentar les cadires buides que acompanyaven l’acte: Oleksandra Kuvshinova i la mateixa Viktòria Amèlina. Herbolzheimer va remarcar la importancia d’homenatges com aquests.

La veu de Viktòria Amèlina es va fer sentir amb la projecció d’un video on ella sortia participant en un recital poètic:

Després d’aquesta sentida introducció, Cristina Mas va presentar els participants en la taula rodona. Volodymyr Yermolenko va iniciar la seva introducció dient que li agradava referir-se a ella en present, i no en passat. Definia l’escriptora com una dona “valenta”, que responia a la guerra amb la seva “poesia documental”. També va presentar una imatge amb els noms dels escriptors i creadors que han mort d’ençà que va començar l’atac rus a Ucraïna (podeu consultar la llista al final de la notícia)

Seguidament, l’escriptor colombià Héctor Abad Faciolince, que acompanyava Viktòria Amèlina en el moment de l’atac rus, va participar per “donar testimoni del crim de guerra” contra ella, qui precisament documentava els crims de guerra durant la invasió russa. Comenta que abans de l’atac no la coneixia, però que a través de llegir les seves obres la considera la seva amiga.

L’escriptor i soci del PEN Català Carles Torner va reivindicar els vincles d’amistat entre escriptors d’arreu del món sorgits durant la guerra d’Ucraïna, una comunitat que ha actuat com a contrapropaganda durant la invasió. Amb emoció rememorava la seva trobada amb Viktòria Amèlina en un congrés del PEN Internacional a la Índia.

L’acte va finalitzar l’actuació de la soprano Anna Slizínova acompanyada del violoncel·lista Sergey Maiboroda, membres del col·lectiu Unlock Art.

Foto: Icip

Llista dels professionals de la cultura ucraïnesos morts a causa de l’agressió russa el 2022

Llista dels professionals de la cultura ucraïnesos morts a causa de l’agressió russa el 2023