Des de 1922, defensem la llibertat d'expressió i els drets lingüístics, salvaguardem el patrimoni literari català i promovem el diàleg intercultural.
El PEN Català acull durant un període de dos anys un escriptor o escriptora amenaçat com a conseqüència dels seus escrits.
Promovem la traducció literària per tal de superar la barrera de la diferència idiomàtica que impedeix la comprensió entre els pobles. Treballem tant per difondre la literatura catalana en altres llengües com per prestar suport a la traducció de les obres de la literatura universal al català.
Treballem per l’afirmació i la defensa dels drets lingüístics. El PEN Català va impulsar la redacció de la Declaració Universal dels Drets Lingüístics, signada per 41 centres PEN, 66 ONG i 41 experts en drets lingüístics de tot el món.
El PEN Català fa un seguiment de les violacions dels drets humans comeses contra escriptors, editors, traductors i periodistes de tot el món i organitza campanyes en favor seu.
Vols estar informat de les nostres publicacions i activitats a través de la newsletter?
Pots ser soci o sòcia de ple dret si ets escriptor de qualsevol branca, periodista, editor o traductor i comparteixes els valors fundacionals del PEN.
Si no ets escriptor i vols sumar-te a la defensa de les llengües i la llibertat d’expressió pots formar part del Cercle d’Amics del PEN.
Ajuda’ns a seguir defensant la llengua i la llibertat d’expressió.
Sí! El nostre web s'adapta a dispositius mòbils, però encara està en desenvolupament. Per veure-la ara correctament, consulta-la des d'una mida de pantalla major de 1100px ; )
Ciutat de procedència: Managua
Ciutat d'acollida: Barcelona
Període d'acollida: 2021-2023
Editor i periodista. Nascut a Managua (Nicaragua), Jairo Videa estudia Comunicació a la Universitat Nacional Autònoma de Nicaragua. S’implica des de molt jove amb espais i organitzacions del món del periodisme i la comunicació on desenvolupa treballs d’investigació periodística sobre política, drets humans, immigració i col·lectius vulnerabilitzats, entre d’altres.
El 2017, amb només vint-i-un anys, cofunda Coyuntura, un diari digital independent de periodisme d’investigació amb una perspectiva jove i diversa que neix amb l’objectiu d’obrir debats i provocar el canvi social a Nicaragua i la regió. Des del mitjà, Videa condueix treballs d’investigació sobre corrupció, drets humans, salut, polítiques públiques, medi ambient… Però són principalment els seus treballs de denúncia dels crims de lesa humanitat comesos pel Govern de Nicaragua sota el mandat de Daniel Ortega, els que el porten a ser perseguit per les autoritats nicaragüenques fins al punt d’haver-se d’exiliar. Després d’un any i sis mesos vivint a Hondures com a refugiat sota l’auspici de l’ACNUR, el 2020 Videa retorna a Nicaragua amb la idea de reprendre la seva tasca periodística.
Participa en el Programa Regional “Adelante” de la International Women’s Media Foundation (IWMF) i en el Programa de Periodisme Digital i Combat a les Fake News de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM). Però les amenaces i la persecució sistemàtica a què està sotmesa la llibertat de premsa al seu país, el porta a abandonar Nicaragua novament. Actualment, és resident del programa Escriptor Acollit del PEN Català.
Des de Barcelona, ciutat d’acollida, Videa segueix exercint el periodisme com a codirector de Coyuntura on publica els seus treballs. El diari compta actualment amb més de 200.000 lectors mensuals que segueixen els seus reportatges que ara també aborden les relacions entre Espanya i Amèrica central.